Rohamra indul a migrén

Sokan hajlamosak összekeverni a migrént az erős fejfájással, pedig óriási a különbség. A migrén nem egyszerű fejfájás, hanem rohamokban jelentkező, lüktető, görcsös jellegű fájdalom, melynek egyéb komoly tünetei is lehetnek.

Élet-egészségMérei Kata2010. 07. 05. hétfő2010. 07. 05.
Rohamra indul a migrén

A migrén a leggyakrabban a 20 és 50 év közötti nőket érinti, ebben a korcsoportban a nők akár 20-25%-a is szenvedhet rendszeres rohamoktól. Egy-egy migrénes roham eltarthat 4 órán át, de akár 3-4 napon keresztül is. Előfordulhat, hogy valakinél hónapokig nem jelentkezik, de az is megtörténhet, hogy valaki havi rendszerességgel küzd többnapos görcsös fájdalommal.

A tünetek
A migrén tünetei szerteágazóak. A görcsös, lüktető fejfájást szinte mindig hányinger és erős étvágytalanság kíséri. Akár hányásig is fajulhat a fájdalom. A beteg érzékeny lehet a külvilág ingereire, tehát fényre, erőteljesebb hangokra, szagokra. A fájdalom miatt szinte képtelen ellátni bármilyen napi teendőt, a legtöbben csak egy besötétített, csendes szobában képesek átvészelni ezeket a szörnyű napokat. Gyakori tünet lehet a látászavar, sőt az arczsibbadás is. Akit migrénes roham gyötör, gyakorta igen sápadt, szemei karikásak.

Akiknél rendszeresek a rohamok, sokszor már előre megérzik az újabb görcs közeledtét. Ezt jelezheti hangulatváltozás, de bevezetheti látászavar is, amelynek során apró pöttyöket látunk felvillanni vagy a látásunkat elhomályosítja egy fekete folt. Az is előfordulhat, hogy a rohamot a végtagok zsibbadása, esetleg kis szédülés jelzi. A migrén éreredetű, vaszkuláris fejfájás, amely az agyban található erek átmérőjének hirtelen változásával hozható összefüggésbe. Ezenkívül vélhetően kapcsolat van a szerotonin nevű anyag kibocsátása és a roham kialakulása között. Szerepet játszhat a fájdalom kialakulásában az agy csökkent energiatartaléka, nem működik rendesen a környezeti ingerekhez való alkalmazkodás sem. Sok nőnek a menses előtt vagy alatt van migrénes fejfájása, ezért hormonális változásokkal is összefüggésbe hozható. A kiváltó okok közé sorolható még a rendszertelen táplálkozás, a kevés alvás vagy az alvászavarok, a frontérzékenység, illetve a túlzott alkoholfogyasztás.

A különböző, csontrendszer eredetű fájdalmakra is érdemes odafigyelni. Ha nyaki eredetű fájdalmakat észlelünk vagy a hátunk, gerincünk fáj, esetleg más egyéb vázrendszeri problémánk van, érdemes felkeresni egy jó masszőrt vagy csontkovácsot. Az ilyen típusú fájdalmak csak erősítik a migrénes panaszokat. Sok esetben a vázrendszeri problémák kezelése, a fájdalmak megszüntetése eredményezheti a migrénes panaszok enyhülését, sőt, végleges megszűnését is.

Lapozzon, hogy megtudja, hogyan enyhíthet a fájdalmán!

 

A  migrént kiválthatja
Elsősorban a sajt, csokoládé, kávé, tojás, mogyorófélék, citrusfélék, alkohol említendő. Érdemes megfigyelni, hogy a migrénes rohamok előtt fogyasztottunk-e nagyobb mennyiségben ezekből. Ha igen, akkor a jövőben hagyjuk ki étrendünkből a bűnösnek ítélt élelmiszertípust.

A stressz is lehet ok
Ha stresszes, felfokozott életritmusban élünk, sok a munkánk, egész nap rohanunk, akkor ez is okozhat rohamokat. De ez az a tényező, amelyet nagyon nehéz kiküszöbölni. Nyugtató tabletták helyett érdemes olyan lazító technikákkal próbálkozni, mint a meditáció, a jóga vagy bármilyen más mozgásforma, amelyet örömmel végzünk.

A fájdalom enyhítése
A legtöbben a fájdalomcsillapítókhoz nyúlnak. Ezek lehetnek vény nélkül kapható gyógyszerek is, de sok esetben csak az orvos által felírt, vényköteles szerek hoznak valódi enyhülést. A rendszeres gyógyszerszedés azonban nem tesz jót a májnak, sőt, előbb-utóbb akár függőséget is okozhat.

Ha a problémát stressz váltja ki, érdemes felkeresni egy jó pszichológust, aki segít. Segítséget nyújthatnak a különféle homeopátiás szerek is, amelyeket egy homeopata szakorvos ajánlására lehet elkezdeni szedni. És – természetesen az orvos által előírt gyógyszerek kiegészítéseként – érdemes kipróbálni néhány természetes módszert.

• Mivel a migrént izomfeszülés, helytelen testtartás is kiválthatja, érdemes megelőzésképpen minden órában pár perces nyújtó gyakorlatot végezni. Ha ennek segítségével megpróbáljuk elkerülni, hogy vállunk, nyakunk megmerevedjen, s a testtartásunk kicsit helyreáll, akkor elkerülhető a migrénes görcs is.
A legjobb gyakorlat a következő. Üljünk egyenesen, hátunkat a székünk támlájának szorítva. Kicsit hajtsuk hátra a fejünket, majd végezzünk fejkörzést először balra, állunkat a mellkasunkon pihentetve, majd a másik oldalra. Hátrafelé soha ne körözzünk, csak egyik oldalról a mellkason át a másik oldalig, majd vissza. Utána óvatosan és lassan billentsük előre majd hátra a fejünket. Ezt követően végezzünk néhány vállkörzést is, előre és hátra, mindkét oldalra. Talán nehéz elhinni, de néhány egyszerű mozdulat rendszeresen végezve, hosszú távon csodákra képes.

• Fogyasszunk nagy mennyiségben magnéziumot, ez jót tesz az izmoknak, az izomrendszernek, oldja a görcsöt, a feszültséget.

• Háromhavonta végezzünk kisebb méregtelenítő kúrát, amelynek során két-három napig csak frissen facsart zöldség- és gyümölcslevet, valamint gyógyteát, ásványvizet fogyasztunk. A kúra során a szervezetből eltávozhatnak azon méreganyagok, amelyek kiváltó okai lehetnek a migrénnek.

• Próbáljuk ki az akupunktúrát és az akupresszúrát. Hatékonyan enyhíthetik a fájdalmat, csökkenthetik a tünetek gyakoriságát.

• Csináltassunk laboratóriumi vérvizsgálatot, mert lehet, hogy valamilyen tápanyag vagy vitamin hiánya okozza a görcsöket. Előfordulhat, hogy B-vitamin- vagy vashiányunk van.

• Otthonunkban alkalmazzunk illóolajokat, például levendula vagy citromfű olaját. Ezek stresszoldó hatásúak, enyhítik a testi-lelki feszültséget.

Ezek is érdekelhetnek