Mannát együnk csírával

A régi mondás, hogy ép testben ép lélek, fordítva is igaz: akinek a lelki egészsége kiegyensúlyozott, annak teste is ép. Télen számtalan vitaminra és enzimre van szüksége szervezetünknek, hogy sejtjeink képesek legyenek megújítani magukat.

ÉletstílusBalogh Mária2009. 01. 23. péntek2009. 01. 23.
Mannát együnk csírával

A természet a zord időkben nem kínál elegendő friss zöldséget, gyümölcsöt, ezért azzal kell beérnünk, ami éppen kapható az üzletekben, s mellé érdemes vitaminkészítményt szedni. A leleményesebbek nem hagyatkoznak csupán azokra a hosszan tárolt zöldségekre, melyek télen veszítenek vitamintartalmukból, hanem maguk készítik például a csírazöldséget.

Az ötlet az ősi kultúrákból származik, ahol gyakorta áztattak és csíráztattak gabonát, magokat, hüvelyeseket, csonthéjasokat egyaránt. A Bibliában is emlegetett manna minden bizonnyal a csíráztatott gabonából készült, teljes értékű nyers étel volt. A kutatások bizonyossá teszik, hogy a lencsecsíra a napi fehérjeszükséglet jelentős részét elérhető áron képes fedezni. Igaz, az ízüket meg kell szokni, el kell fogadni, s az ügyes háziasszonynak becsempésznie a család napi étkezésébe.

Otthon is megoldható a csíráztatás, mivel bármilyen mag kicsírázik, ha nedvességet kap és megfelelő hőmérsékleten tartják. Néhány nap alatt már a saját magunk készítette friss zöldséget ehetjük, amit a nagyobb bevásárlóközpontokban és bio- boltokban borsos áron be lehet szerezni. Az otthoni művelethez szükséges egy szélesebb, öblös szájú befőttes üveg, steril géz, amit szűrőként az üveg szájára gumizunk. A beszerzett bio magvakból – búza, lencse, retek, árpa, lucerna, napraforgó, zsálya – egy csészényit az üvegbe szórunk, s annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, majd a gézzel lefedjük az üveg száját. Pár óráig sötét helyen áztassuk a magot, majd fejjel lefelé fordítva az üveget, szűrjük le a vizet. Innentől a mag nem állhat vízben, de arról gondoskodni kell, hogy nedvességhez jusson. Legjobb, ha reggel és este leöblítjük a csírákat, nehogy kiszáradjanak. Általában 3 evőkanállal használunk a magból, 5-6 órát áztatjuk, és a napraforgó kivételével, aminek 24 óra szükséges, 3-6 napig csíráztatunk.

A csírát soha ne tegyük forró ételbe, de szórhatjuk langyos leves tetejére, salátára, szendvicsre, ehetjük csipsz vagy pattogatott kukorica mellé. Ha megszoktuk az ízét, hiányozni fog az étrendünkből, főként mert az egyik legegészségesebb étkünk, ami nemcsak méregtelenít és létfontosságú vitaminokkal látja el a szervezetünket, de a bőrt is észrevehetően szépíti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek