Top 100 tipp a fogyáshoz (1.)

Mindannyian azt hisszük, rengeteg dolgot tudunk a diétázásról, aztán szembesülünk azzal, hogy ismereteink hiányosak. Összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és témakörönként csoportosítottuk őket. Szemezgessen belőlük, sok hasznos ötlettel találkozhat.

Életstílus2009. 01. 08. csütörtök2009. 01. 08.
Top 100 tipp a fogyáshoz (1.)

Csak apró változtatásra vagyok egyelőre képes a fogyókúrázás érdekében. Mit tegyek?

1. Naponta egy étkezést gazdagítson gyümölccsel vagy zöldséggel. Például reggelire egyen két banánt vagy ebédre egyen köretként salátát. Tíz nap múlva már két étkezéskor iktasson be zöldséget vagy gyümölcsöt.

2. Ha belejött, minden étkezéshez egyen két adag gyümölcsöt vagy zöldséget. Ha tudja, hogy ezt meg kell ennie, kevesebb kenyeret, krumplit, rizst fog fogyasztani.

3. Felejtse el az XXL menüt, hacsak nem akar XXL-es ruhákat hordani.

4. Tudatos evővé kell válnia, nem esztelen zabagéppé. Ne faljon, rágja meg az ételt alaposan, élvezzen minden egyes falatot, élje meg azt a jó érzést, hogy néhány minőségi falattal táplálja a testét.

5. Mindennap bőséges reggelivel induljon, így könnyebben tud spórolni napközben a kalóriákkal.

6. Vésse eszébe: minden tányér ételnek a fele zöldség legyen.

Elképzelésem sincs, hogyan spórolhatnék a kalóriákkal.

7. Rajong az éttermekért? Sok üzleti ebédre hivatalos? Felezze meg az adagot, és csomagoltassa el a másik felét. Egy tipikus éttermi főételben legalább 1000, de akár 2000 kalória is lehet, és ebben nincs benne a leves, a kenyér, a desszert és a habos kávé.

8. Éttermi vacsoránál osztozzanak meg a desszerten, ketten rendeljenek egyet. 

9. Otthon használjon desszertestányért a lapostányér helyett.

10.  Mindig lássa az ételt, amit eszik, főként persze azt, hogy mennyit. Tegye tányérra az ételt, sohase egyen zacskóból vagy dobozból.

11. Eleve az alacsony kalóriájú ételekből válasszon. Előételnek készítsen salátát, válasszon zöldséglevest, majd a húsokat hagyja a végére. Mire a nagyobb kalóriatartalmú ételekhez ér, már szinte tele lesz a gyomra, így kevesebbet fog enni belőlük.

12. A zsíros tej helyett válasszon zsírszegény tejet, 1,5 százalékosat. Joghurtot, tejfölt, tejszínt hasonlóképpen.

13. A dobozos gyümölcslevek zöme elég sok kalóriát tartalmaz. Csökkentse a mennyiséget, maximum napi egy pohárral fogyasszon a reggeli mellé.

14. Figyeljen arra, hogy ételekből és ne italokból vegye fel a kalóriát, azaz gyümölcslé helyett rágjon gyümölcsöt.

15. Olvasson minél többet az egészséges táplálkozásról, például olvassa a Diéta és Fitnesz magazint.

16. Kövesse a kínai mondást: ne degeszre, csak kétharmadra egye magát.

17. Használjon minőségi mustárt a majonéz helyett.

18. Egyen több levest, persze nem a rántással készülteket, tejszínnel habart típusúakat.

19. Álljon le a cukros üdítőkkel, szokjon vissza az ásványvízre és a cukormentes teára.

20. Vigyen ebédet a munkahelyére, de a legkisebb dobozban.

21. Üljön le, amíg eszik.

22. Ha nem tud lemondani a gyümölcslevekről, hígítsa azokat vízzel.

23. Ebédre zömében zöldségeket egyen.

24. Hétvégén is otthon egyen.

25. Csökkentse az alkoholfogyasztást. Lehetőleg nullára.

Hogyan fogyasszak több zöldséget?

26. Vásároljon biozöldségleveket a cukros vagy light üdítők helyett. Meg lehet szeretni, higgye el.

27. Variáljon okosan: a párolt répára öntsön egy csepp juharszirupot, szórjon darált diót a ceruzababra, legyen kreatív az ízek komponálásakor.

28. Keverjen össze háromféle babot, és öntsön rá salátaöntetet. Minden héten egyen egy vegyes babsalátát.

29. Keressen sok zöldséglevesreceptet.

30. Fedezze fel, és próbálja ki az édesburgonyát.

31. Használja az előre csomagolt salátakeverékeket, spenótot szendvics közé, köretként, de tésztára is kiválóak.

32. Kicsit drágább ugyan az előre tisztított leveszöldség, de időt és energiát takarít meg vele.

33. Valójában utálja a zöldségeket? Semmi baj. Ha szereti a gyümölcsöket, egye tele magát velük, főként a színesekkel: naranccsal, mangóval, grépfrúttal.

34. Tartson otthon a fagyasztóban több adag zöldséget vagy zöldségkeveréket. Többféle módon is elkészíthetők, mikróban, cserépben, fólia alatt a sütőben vagy edényben párolva. Adjon hozzá kalóriaszegény joghurtos öntetet.

Bottyán-Lengyel Gabriella

A cikksorozat második részét január 11-től olvashatja.

További érdekes cikkeket pedig a Diéta & Fitnesz aktuális számában talál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek