Biológiai szempontból mindnyájan 30 éves korunk körül vagyunk a csúcson, szervezetünk teljesítőképessége és immunrendszerünk ekkortájt nyújtja a maximumát. A harmincas éveinkben meghozzuk legfontosabb döntéseinket életünkről és pályánkról, s kialakul a ránk jellemző életstílus. A fiatalabb korra jellemző bizonytalanságok csökkenek, úgy érezzük: révbe jutottunk.
Mi változik az előző évtizedhez képest?
A felnőttkor közepe hagyományosan 35-55 évig tart. Ez egy meglehetősen tág időszak, amelyen belül egyéni fejlődéstől, fizikai állapottól stb. függ, hogy ki mikortól és meddig tekinti magát középkorúnak. A gyereknevelés, a karrier- és egzisztenciaépítés, a kiteljesedés időszaka.
Mennyiben változunk?
Külsőnk érettebbé válik, a harmonikus és kiegyensúlyozott személyiség kifejezetten vonzóvá teheti a negyedik x fele járókat. Mindezek ellenére a 30 éves korunkra a hajunk őszülni kezdhet, és 35 felett ritkulhat is. 30 éves kor után a csontlebontás mindenképpen nagyobb mértékű, mint az újcsont-képződés, ezért a csontok tömege, vagyis szerves- és ásványianyag-tartalma folyamatosan csökken. A kutatók szerint 40 éves korunkban naponta csaknem 10 ezer idegsejtet veszítünk el.
A nők esetében a mell változása 35 éves kor körül jelentkezik, akárcsak a csontok sűrűségének a csökkenése. 30 éves kor környékén a mellek még csak veszítenek a szövetükből és zsírtartalmukból, súlyukból. Mindezek ellenére az öregedés konkrét jelei a 40 éves kor környékén jelentkeznek.
A férfiak esetében a hajritkulás 30 éves kor után észlelhető, a tesztoszteron szintjének csökkenésével. Tehát az érettség és az aktivitás jellemzi ezt az évtizedet, kevesebb dilemma nélkül.
Mivel árthatunk magunknak? |
Várható következményei |
Egészségtelen fogyókúrák |
Elégtelen kalcium- és vitaminfogyasztás |
Szigorú bio- vagy vega táplálkozás |
Kalcium-, laktóz- és fehérjehiányos, rostban túlzottan gazdag táplálkozás |
Bőséges szénsavas, cukros üdítőital-fogyasztás |
Megnövekedett foszforfogyasztás. hízás |
Megváltozott italfogyasztási szokások | Sok cukros üdítő, kevés tejtermék |