Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Legújabb sorozatunkban bemutatjuk azokat a zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb alapanyagokat, melyek a hónapban legjellemzőbbek. Márciusban, ahogy a napok kezdenek hosszabbodni és az idő is egyre enyhébb, megjelennek az évszak első ehető hírnökei is.
Petrezselyem
Azon kevés fűszerek egyike, amelyik kibírja a tavaszi fagyos reggeleket. Két fajtája létezik: a sima és a fodros levelű. A mediterrán konyha egyik alapeleme, ahol a sima levelű fajtát használják inkább ízesítésre, mert sokkal intenzívebb. Frissensültek fűszerezésére is alkalmas, úgy, mint a fokhagyma és a vöröshagyma. Használhatjuk levesekhez, ragukhoz, szószokhoz és salátákhoz, a fodros levelű fajtáját pedig díszítésre.
Retek
A retek ősidők óta a konyhakertek kedvelt növénye, rengeteg fajtáját nemesítették a Földközi- tengertől egészen a Távol-Keletig. A piros, a fehér és fekete retek a három legismertebb ezek közül. A leggyakrabban használt piros retket leginkább salátákba használják fel, vagy egyszerűen csak kenyér mellé hideg vacsorákhoz. A vásárlásnál mindig ügyeljünk rá, hogy olyan „retek csokrot” válasszunk, melynek levelei harsány zöldek, így biztosak lehetünk benne, hogy friss, ropogós és ízes zöldséget kapunk.
Póréhagyma
A hagymafélék nemzetségébe tartozó póréhagyma előnye, hogy sokkal kevésbé kellemetlen szagú, mint a vöröshagyma és az íze is sokkal lágyabb. Ezt a változatosan felhasználható zöldséget leves vagy akár pörkölt alapként, mártással pedig köretként is elkészíthetjük. Sok C- és B1-vitamint tartalmaz, emellett magas az ásványisó-tartalma, és sok vas van benne.
Egyik legkedveltebb étel, ami póréhagymából készül, a híres vichyssoise leves, mely lágy krémességével mindenkit elvarázsol.
Tavaszi hagyma
Bármelyik hagymát még a növekedés időszakában kihúzva a földből, tavaszi hagymát kapunk. Ezeket nyersen felhasználhatjuk ételek ízesítésére, salátákra szórva, kínai fogásokhoz, vagy olívaolajjal bekenve grillen, egészben megsütve.
Rebarbara
Itthon még kevésbé ismert és használt zöldség a rebarbara, ami valójában gyümölcs is lehetne, hiszen savanykás ízével, más gyümölcsökkel társítva nagyon ízletes. Cukorral édesítve desszertek alapanyagául szolgál, de főzve zöldségként is használható ízletes fogásokhoz. Érdekessége, hogy a növénynek meglepő módon nem a termését, levelét vagy gyökerét fogyasztják, hanem a szárát. A hosszú, halvány rózsaszín szár nem éppen vonzó látvány, de a frissessége és íze feledteti ezt. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy friss legyen. Ezt legjobban úgy ellenőrizhetjük, hogy körömmel belevájunk a szárba, és ha nedvezni kezd, akkor biztos friss. Hűtőben otthon még 4-5 napig eltartható, de megpucolva a fagyasztóban ennél jóval tovább tárolható.
A hónap további növényei: brokkoli, karfiol, zeller, cikória, vizitorma, sóska.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu