Miből főzünk márciusban?

Legújabb sorozatunkban bemutatjuk azokat a zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb alapanyagokat, melyek a hónapban legjellemzőbbek. Márciusban, ahogy a napok kezdenek hosszabbodni és az idő is egyre enyhébb, megjelennek az évszak első ehető hírnökei is.

ÉletstílusKovács Réka2009. 03. 20. péntek2009. 03. 20.
Miből főzünk márciusban?

Petrezselyem
Azon kevés fűszerek egyike, amelyik kibírja a tavaszi fagyos reggeleket. Két fajtája létezik: a sima és a fodros levelű. A mediterrán konyha egyik alapeleme, ahol a sima levelű fajtát használják inkább ízesítésre, mert sokkal intenzívebb. Frissensültek fűszerezésére is alkalmas, úgy, mint a fokhagyma és a vöröshagyma. Használhatjuk levesekhez, ragukhoz, szószokhoz és salátákhoz, a fodros levelű fajtáját pedig díszítésre.

Retek
A retek ősidők óta a konyhakertek kedvelt növénye, rengeteg fajtáját nemesítették a Földközi- tengertől egészen a Távol-Keletig. A piros, a fehér és fekete retek a három legismertebb ezek közül. A leggyakrabban használt piros retket leginkább salátákba használják fel, vagy egyszerűen csak kenyér mellé hideg vacsorákhoz. A vásárlásnál mindig ügyeljünk rá, hogy olyan „retek csokrot” válasszunk, melynek levelei harsány zöldek, így biztosak lehetünk benne, hogy friss, ropogós és ízes zöldséget kapunk.

Póréhagyma
A hagymafélék nemzetségébe tartozó póréhagyma előnye, hogy sokkal kevésbé kellemetlen szagú, mint a vöröshagyma és az íze is sokkal lágyabb. Ezt a változatosan felhasználható zöldséget leves vagy akár pörkölt alapként, mártással pedig köretként is elkészíthetjük. Sok C- és B1-vitamint tartalmaz, emellett magas az ásványisó-tartalma, és sok vas van benne.
Egyik legkedveltebb étel, ami póréhagymából készül, a híres vichyssoise leves, mely lágy krémességével mindenkit elvarázsol.


Tavaszi hagyma

Bármelyik hagymát még a növekedés időszakában kihúzva a földből, tavaszi hagymát kapunk. Ezeket nyersen felhasználhatjuk ételek ízesítésére, salátákra szórva, kínai fogásokhoz, vagy olívaolajjal bekenve grillen, egészben megsütve.

Rebarbara

Itthon még kevésbé ismert és használt zöldség a rebarbara, ami valójában gyümölcs is lehetne, hiszen savanykás ízével, más gyümölcsökkel társítva nagyon ízletes. Cukorral édesítve desszertek alapanyagául szolgál, de főzve zöldségként is használható ízletes fogásokhoz. Érdekessége, hogy a növénynek meglepő módon nem a termését, levelét vagy gyökerét fogyasztják, hanem a szárát. A hosszú, halvány rózsaszín szár nem éppen vonzó látvány, de a frissessége és íze feledteti ezt. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy friss legyen. Ezt legjobban úgy ellenőrizhetjük, hogy körömmel belevájunk a szárba, és ha nedvezni kezd, akkor biztos friss. Hűtőben otthon még 4-5 napig eltartható, de megpucolva a fagyasztóban ennél jóval tovább tárolható.

A hónap további növényei: brokkoli, karfiol, zeller, cikória, vizitorma, sóska.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek