6 veszélyes fogyasztó módszer

A legelszántabb diétázók hajlamosak mindent kipróbálni. Az alábbiakban bemutatjuk azt a hat diétás módszert, illetve elvet, amelyet az egészségünk megőrzése érdekében jobb, ha ki sem próbálunk. Vagy ha mégis, egy-két napnál tovább ne tartsuk egyik kúrát sem.

ÉletstílusMérei Kata2009. 06. 01. hétfő2009. 06. 01.
6 veszélyes fogyasztó módszer

Nyersétel-diéta
A nyers koszt hívei azt az elvet vallják, hogy ha az ételeket teljesen nyersen vagy csak enyhén párolva készítjük el, akkor a legtöbb vitamin és ásványi anyag bennük marad. Való igaz, hogy ha sok friss vagy kissé párolt zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, az igen jó hatással van a szervezetre. Azonban a nyersétel-diéta nélkülözi a húsféléket, és tejtermékből is a lehető legkevesebbet engedélyezi vagy teljesen száműzi is az étrendből. Kizárólag nyers vagy alig főtt ételeken élni pedig szinte lehetetlen. Csupán zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből vagy magvakból nehéz napról napra elegendő energiát biztosítani a szervezet megfelelő működéséhez. Párolt vagy roston sült húsokkal, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és tejtermékekkel kellene kiegészíteni a módszert ahhoz, hogy valóban egészséges legyen. Kétségtelen, hogy a nyers-étel-diétával igen gyorsan lehet megszabadulni a súlyfeleslegtől, de hosszú távon ez a csontozat és a szervezet kárára válhat. Egyen minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, de ne fossza meg a szervezetét a tápláló szénhidrátoktól sem.

Juharszirup-diéta
A hollywoodi sztárok körében igen népszerű ez a villám-diétának minősülő módszer. Tíz napon keresztül semmi más nem fogyasztható, csak a juharszirupból, cayenne-i borsból és citromléből álló furcsa ízű ital. Tíz nap alatt ezzel akár 6 kilót is le lehet adni, azonban minden fontosabb tápanyag, vitamin, ásványi anyag pótlása elmarad, ami hiányzik a szervezetből. A csontok és az izmok ennyi idő alatt veszélyes leépülésen mehetnek keresztül, nem beszélve a gyomorról és a bélrendszerről. Akik erősebb szervezettel bírnak, megússzák egy kis gyengeséggel, kiszáradással, de az érzékenyebb gyomrúak bizony komoly gyomorfájással, hasmenéssel vagy éppen székrekedéssel is küszködhetnek. A kúra pedig ennyit valószínűleg nem ér. A kilók gyorsan távoznak ugyan, ám amint visszatérünk akár csak egy mérsékeltebb étkezéshez is, hamar visszaszedhetjük őket.

Diéta minimális kalóriatartalommal
Azok a diéták, amelyek napi 800 kalóriánál kevesebb tápanyagmennyiséget tartalmaznak, hosszú távon biztosan károsak az egészségre. Ahhoz, hogy egy diéta sikeres és tartós legyen, minimálisan napi 1000, de inkább 1200 kalóriát kell tartalmazzon. A 600-800 kalóriás étrendek éppen csak arra elegendők, hogy az ember ne haljon éhen. A szervezet azonban néhány nap után a vésztartalékaihoz nyúl, így nem csak zsírt, de rengeteg izmot is veszíthetünk. A csontok szintén megsínylik ezt a kevés kalóriát, az idegrendszerünk pedig biztosan rámegy a túlzott koplalásra. Ennyire kevés kalória érezhetően rontja a koncentráló- és teljesítőképességet, nehezíti az elalvást, fejfájást és szédülést okoz. A vércukorszint villámgyorsan lezuhan ilyen kevés kalória mellett, és olyankor nehéz elkerülni egy falásrohamot. Kiegyensúlyozott étrenddel azonban mindez elkerülhető.

Külföldről rendelt, bevizsgálatlan, engedély nélküli csodabogyók
Attól, hogy a hollywoodi hírességeknek, elszánt anorexiásoknak bejönnek ezek a tabletták, még nem kell nekünk is kipróbálni. A legtöbbjüket be lehet szerezni a tengerentúlról az internet segítségével, de ezek bevizsgálatlan, engedély nélküli szerek, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek. Zsírégető és fogyasztó hatásuk kétségtelen, de nem mindegy, hogy milyen áron. Már egy adag engedély nélküli szer beszedésével is maradandó károsodást okozhatunk szervezetünknek. Ha étrend-kiegészítőt szeretnénk fogyasztani, válasszunk a drogériákban, gyógyszertárakban vagy étrend-kiegészítőkkel foglalkozó boltokban kapható termékekből, amelyeket biztosan bevizsgáltak és engedélyeztek.

Káposztaleves-diéta
A káposztaleves-diéta remekül tud működni - mondjuk, egy napig. Legfeljebb kettőig. A monodiétákkal alapvetően az a baj, hogy unalmasak. Nem csak a diétázónak, hanem a szervezetnek is. A test nem jut elegendő tápanyaghoz, az egyoldalú étkezés miatt napok alatt súlyos vitamin- és ásványianyag-hiány jelentkezhet. A káposzta ráadásul puffaszt, már egynapos folyamatos fogyasztás után is megterheli a gyomrot és a bélrendszert. Hetente vagy kéthetente egyszer egy káposztalevesnap belefér, a tisztulási és méregtelenítési folyamatok serkentése miatt, de ennél több már árt
az egészségnek.

0 kalóriás étrend
Ezt talán nem is kell részleteznünk. A 0 kalóriát sokan teljesen komolyan gondolják, és képesek napokig vagy akár egy hétig is csak vizet és egy kis gyógyteát inni. Ez legalább biztonságot nyújt kiszáradás ellen, de egy-két nap múlva már komolyan veszélyezteti az egészséget. A 0 kalóriás táplálkozás idegrendszeri problémákat okozhat, súlyos szédülést, hányingert, gyomorfájást eredményezhet. Pár nap alatt hirtelen le lehet fogyni néhány kilót, de az első falatok után a leadott súlymennyiség gyorsan vissza is kúszik. A legveszélyesebb, legfeleslegesebb és legeredménytelenebb módszerek egyike.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Ezek is érdekelhetnek