Ómega-3 és ómega-6 zsírsavak a fogyókúrában

Az ómega-3 zsírsav fontosságát szinte minden diéta vagy fogyókúrás módszer hangsúlyozza. Egy évtizeddel ezelőtt az még nem voltunk tisztában e zsírsav jelentőségével, sőt, talán a létezésével sem. Azóta azonban elindult hódító útjára, s nem csak egy fogyókúrás program, hanem az egészséges életmód részeként is.

ÉletstílusMérei Kata2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.
Ómega-3 és ómega-6 zsírsavak a fogyókúrában

Az ómega-3, valamint az egyelőre kevésbé közismert ómega-6 zsírsavnak komoly szerepe van az egészséges életmód, valamint az egészséges és tartós fogyás elérésében. A szakemberek megkülönböztetnek jó és rossz zsírsavakat.

Az utóbbiak – a transzzsírsavak és a telített zsírok – felelősek a magas koleszterinszintért, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. A jó, vagyis a telítetlen zsírsavak azonban éppen arra hivatottak, hogy megakadályozzák a szív- és koszorúér-betegségeket, a cukorbetegség kialakulását, valamint az elhízást.

Ebből egyértelműen kiderül, hogy a jó zsírsavakat a megfelelő arányban kell fogyasztanunk, míg a rosszakat a lehető legminimálisabb mennyiségre kell visszaszorítanunk.

Miben van telített és transzzsírsav?
A húsfélékben, a tejtermékekben és az állati zsiradékokban sok a telített zsírsav. A transzzsírsavak talán még ennél is rosszabbak, hiszen ezek az olajok hidrogénezése által keletkeznek. Olyan élelmiszerekben találhatók, mint a chipsek, a rengeteg tartósítószert tartalmazó előre csomagolt nassok, édességek. Sajnos, ezek nem egyszerűen csak ártalmasak az egészségre, hanem olyan megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhatnak, mint a rák.

A húsfélék fogyasztása ennek ellenére minden egészséges étrendben ajánlott. A kulcs a feldolgozás minőségében rejlik. Amennyiben nem bő olajban vagy zsírban készítjük el, ha megkíméljük a húsokat a panírozás és bundázás műveletétől, roston, grillezve, hirtelen sütve vagy párolva, máris barátságosabbá tehetjük zsírsavtartalmát.

Miben van telítetlen zsírsav?
Jó zsírsavat tartalmaz például az egyre népszerűbb olívaolaj, a repceolaj, amelyet ugyan még kevesen ismernek, de kedvező hatása és ára miatt egyre kelendőbb. Ez a két olajtípus a test regenerációs folyamataiért is felelős, segíti a rendszeres sejtképződést is. A növényi olajoknak magas az ómega-6 zsírsavtartalmuk, míg ómega-3 zsírsavban elsősorban a halak, tengeri halak és egyéb sós vízi lények gazdagok, valamint a minél sötétebb zöld levelű zöldségek: a spenót, a brokkoli, a zöld saláta, s az olyan fűszernövények, mint a bazsalikom, az oregano, a citromfű, a lestyán.

Az ómega-6 és az ómega-3 pozitív hatása tovább erősíthető a megfelelő étrenddel. Ha betartjuk, hogy sok zöld levelű zöldséget eszünk, sok halat, tengeri gyümölcsöt fogyasztunk, az ételeinket olíva- vagy repceolajjal készítjük, talán évekkel is meghosszabbítjuk az életünket. És, ha mindezen jó hatásokat felerősítjük további zöldség- és gyümölcsfogyasztással, valamint a megfelelő mennyiségű fehérje és hüvelyes étrendünkbe iktatásával, akkor igen nagy mennyiségű tápanyagot, vitamint antioxidánst vihetünk a szervezetünkbe. Egy ilyen étrend nem csak a koleszterinszintre, hanem a szív- és érrendszeri problémákra, sőt, a gyomorpanaszokra is gyógyír lehet. Sőt, mindezek tetejében tartós súlycsökkenést is eredményezhet. Ráadásul éhezés és vitaminhiány nélkül!

Forrás:
Diéta és Fitnesz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek