Férfias struccok, egészségmániás nők

A férfiak imádnak veszélyesen élni – nagy ívben kerülik a szűrővizsgálatokat, és fittyet hánynak a rák vagy a szívbaj kockázatára. A bioboltok kínálata és az egészséges életmód az 50 évesnél idősebbeket és a nőket hozza lázba leginkább.

ÉletstílusPalágyi Edit2009. 08. 19. szerda2009. 08. 19.

Kép: mozgás egészség betegség életmód kolbász bicikli 2009 08 06 Fotó: Kállai Márton

Férfias struccok, egészségmániás nők
mozgás egészség betegség életmód kolbász bicikli 2009 08 06 Fotó: Kállai Márton

Miközben a teremtés koronái nagyjából egy évtizeddel rövidebb életre számíthatnak, és 12 házasságból 11-ben a nő marad özvegyen, az urak mégis fütyülnek az egészségtudatos életre. A pszichológus Szendi Gábor odáig megy, hogy szerinte a férfilét lényege éppen a vad kockázatvállalásban rejlik, azért is sikerült ilyen kamikázésra az életprogramjuk.

Gondoltuk volna, hogy a fiúk még ifjú éveikben, 15-44 éves koruk közt is kétszer-háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint a lányok? Nemcsak a szívbetegségekre, de még a balesetre és az öngyilkosságra is jóval nagyobb az erősebbik nem esélye. Az urak akkor is a homokba dugják a fejüket, ha a vérnyomásuk az egekbe szökik, s az ereiket a velős pacal és a szalonnás rántotta jóvoltából eltömíti a „halálos adag koleszterin”.

E férfias struccpolitika gyanúját erősítik meg azok a nemzetközi kutatások is, melyek azt vették górcső alá, melyik nem és korosztály érez nagyobb hajlandóságot a betegségek megelőzésére. Mindez azért fontos, mert a 2-es típusú cukorbetegség, a rák egyes formái meg a szív- és érrendszeri bajok elkerülhetők volnának életmódváltással. Kiderült viszont: mindezt elméletben az emberek 90 százaléka régóta tudja, ám a gyakorlat egészen más…

Az 50 éves kor az a fordulópont, ami után a páciensek komolyabban veszik a szűrővizsgálatokat – legalábbis ezt mutatták az ausztrál felmérések is. A hölgyek hajlamosak rá, hogy akár évente megejtsék a rákszűrést, illetve szembesüljenek koleszterin- és vércukorszintjükkel. Ők töltik meg a széksorokat az egészségfejlesztést boncolgató előadásokon is. A férfiaknál és a 30 évesnél fiatalabbaknál viszont általában süket fülekre találnak az orvosi tanácsok.

A magukat fittnek tartó amerikaiak ugyancsak nem dicsekedhetnek, hiszen az USA Nemzeti Egészségi és Táplálkozási Felmérése szerint az utóbbi két évtizedben tovább nőtt a szív- és érrendszeri bajok rizikója. Egyetlen viszonylag jó hírt jelenthettek be, hogy a dohányzás mértéke nem nőtt. Ám az amerikaiak ma kevesebbet sportolnak, ritkábban esznek zöldséget, gyümölcsöt, újabb zsírpárnákat növesztettek, s ráadásul a mérsékelten alkoholizálók tábora gyarapodott. A vizsgálódás szomorú, de nem meglepő tapasztalata, hogy azok is éppoly közömbösek az egészséges életmódot hirdető kampányokra, akik a népbetegségek kockázatát hordozzák, netán már cukorbetegek vagy vérnyomáscsökkentőre szorulnak.

A finom női erőszak azonban jobb útra térítheti a duci kamaszokat és a pocakosodó férjeket is. A táplálkozási szokásokat a családi asztalnál alapozzák meg – erősíti meg a Magyar Dietetikusok Szövetségének híre. Napnál is világosabb hát, hogy ahol a családanya ügyel rá, hogy vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban bővelkedő ételeket tálaljon, s még zöldségeket, gyümölcsöket is csempész az asztalra, ott a tizenévesek ezt szokják meg.

S tán a teremtés koronái is lemondanak előbb-utóbb a sörrel leöblített zsíros cupákokkal elkövetett lassú „öngyilkosságról”.

Ezek is érdekelhetnek