Légy magabiztos!

Úgy érzi, hogy a képességei szerint él? Hogy maradéktalanul ki tud bontakozni? Vagy nem annyira? Számos tanulmány bizonyította már, hogy a bajnokot a "futottak még" kategóriába tartozóktól csupán egy hajszál választja el. Ez a hajszál pedig nem más, mint az önbizalom.

ÉletstílusLengyel Gabriella2009. 08. 02. vasárnap2009. 08. 02.
Légy magabiztos!

Paul McKenna világhírű személyiségfejlesztő terapeuta gondosan felépített módszerével eljuthat mindenki a csúcsra. A könyv fő fejezetei lépésről lépésre vezetik majd el oda, ahová el szeretne jutni. Az első részben egy sor olyan javaslatot ad a szerző, amelyek fokozatosan erősítik az önbizalmát, míg könnyedén, magabiztosan nem reagál azokra a dolgokra, amelyek korábban kimondottan zavarták. A Motiváld magad a sikerre című fejezetben sikeres, motivált emberek titkait ismerhetjük meg.

Még mielőtt végezne ezzel a fejezettel, tele lesz tetterővel és vágyakozással, hogy kilépjen a nagyvilágba, és jelentős tetteket hajtson végre, hogy valóra váltsa álmait. Emellett lazább és energikusabb is lesz, és a legjobb formában érzi magát, készen arra, hogy kipróbálja erejét a saját életében. A harmadik rész, az Önbizalom a való világban című fejezet pedig felér egy tréninggel. Végül a negyedik, Önbizalom-klinika részben McKenna összegyűjti a terápiák során leggyakrabban feltett kérdéseket.

Tőlünk függ, mi lesz belőlünk
A legfontosabb alapelv, amit ebből a könyvből megtanulhatunk, az az, hogy amit állandóan ismételünk, azzá válunk. Ha szerencsétlennek és gyámoltalannak gondoljuk magunkat, akkor az élet ezt fogja igazolni. A legtöbb ember azzal tölti az életét, hogy megakadályozza vagy leállítsa magát abban, hogy síkraszálljon azért, amit el akar érni. Majd miután nem jutott semmire, keményen ostorozza magát, amiért ilyen "jó" munkát végzett. Az igazán sikeres emberek számára a kudarc nem azt jelenti, hogy "most pedig fel kell adni a küzdelmet". Számukra ilyenkor jött el az idő, hogy visszalépjenek pár lépést, tanuljanak a történtekből, és aztán jobban felkészülve sikeresebbek legyenek, mint korábban. A hibák és a kudarcok a siker felé vezető út mérföldkövei - az ilyen élmények ne akadályozzanak meg bennünket abban, hogy elinduljunk az úton és végigmenjünk rajta.

Természetes önbizalom

Hallotta már, hogy azt mondták valakiről, hogy jól érzi magát a bőrében? Ez a természetes önbizalom lényege - vagyis, amikor olyan erősnek érezzük magunkat, hogy képesek vagyunk ellenállni a forgandó és olykor kegyetlen szerencse nyilainak, a sors hányattatásainak, miközben töretlenül haladunk előre az életben, hogy megvalósítsuk álmainkat. Ez a fajta önbizalom nem olyasmi, amit némelyek születésüktől fogva birtokolnak, mások pedig soha nem szerezhetnek meg. Állhatatos gyakorlással minden kétséget kizáróan kifejleszthető.

Félelem az átlagostól

Akadnak olyan emberek, akik túlontúl magabiztosak, és alig várják, hogy eldicsekedhessenek azzal, mi mindenük van, kit ismernek, és bebizonyíthassák, milyen sikeresek. Ezek az emberek összetévesztik az önbizalmat az arroganciával és a pimaszsággal. És összekeverik a látszatot, a színészkedést a valódi belső erővel. Valójában az arrogáns emberek a szívük legmélyén általában önbizalomhiánnyal küzdenek. Ennek oka abban rejlik, amit a pszichológusok csak úgy neveznek: félelem az átlagostól. Mivel az ilyen emberek félelemben élnek, próbálkozásuk, hogy magabiztosabbnak látsszanak, tulajdonképpen nem más, mint önmaguk ellen intézett támadás. Kétségbeesett kísérlet, hogy elrejtsék a nagyon is érzékeny és könnyen sérülő egójukon támadt repedéseket. És amikor az ego veszi át a parancsnokságot, a dolgok rosszra fordulnak.

Az egónak – más néven személyiségnek – két fő utasítása van:
1. Nézz ki jól!
2. Legyen mindig igazad!

Arról ismerhetjük fel, hogy az ego vette át az irányítást az életünkben, ha ilyen helyzetekben minden erőt és energiát arra fordítunk, hogy jól mutassunk "a kamerák kereszttüzében", vagy körömszakadtáig védjük álláspontunkat. A fura, különcködő öltözködés és a mindenáron feltűnést kelteni akaró személyiség gyakran csak az átlagostól, a közönségestől való félelmet hivatott palástolni.

A kitűzött cél ereje
Tudományos kutatások igazolják, hogy jelentős lépés a siker felé, ha célokat tűzünk ki magunk elé, de a történelem nagyjainak életrajza is ezt igazolja. Ezért, ha bármi fontosat akar elérni, mindenképpen látnia kell a célt, de az is sokat nyom a latban, hogyan tervezi meg a célját. A kitűzött célnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy érdemes legyen reggel felkelni az ágyból - a cél már rögtön motiváljon. Nagy célokra van szükség, amelyek feltüzelnek, felkeltik a vágyat, amelyek eléréséért hajlandó lépni, és tettekre szánja el magát. Az is nagyon fontos, hogy saját magáról szóljon a történet, ön legyen az aktív cselekvő. Illetve hasznos és praktikus, ha a célt felosztja kisebb részcélokra, hogy könnyebb legyen kivitelezni.
Ha már kitűzött pár nagy célt maga elé, amelyek igazán ösztönzik és inspirálják, látni fogja, hogy az élete rendkívüli módon megváltozik. De ahhoz, hogy fenn tudja tartani ezt a lendületet, még néhány képességre szüksége lesz, melyeket részletesen megtalál a könyvben. 

Tanuljunk mások sikereiből - keressünk magunknak modellt!

Ha olyasvalaki viselkedését utánozzuk, aki igazán magabiztos, akkor a fejünkben is kezd kialakulni az öntudatos, határozott gondolkodás- és szemléletmód.

Napi 5 perces önbizalomfejlesztő gyakorlat

Mindössze négy dologra van szükségünk ahhoz, hogy természetes magabiztosságot szerezzünk.
1. Beszéljen magához önbizalommal.
2. Alkosson magáról nagy, mozgalmas, pozitív képeket.
3. Használja úgy a testét, mintha már magabiztos lenne.
4. Naponta egyszer kockáztasson: nézzen szembe egy kihívással.
Minél többször gyakorolja ezt a négy dolgot, annál magabiztosabb lesz, méghozzá természetes módon.

A hiteles- valódi és igaz - én
Igen értékes, egészen egyedi és természetesen magabiztos. Ennek parancsa nagyon egyszerű: légy hiteles és igaz minden helyzetben.

Forrás: Diéta és Fitnesz magazin

Ezek is érdekelhetnek