Szépségápolás strand után

Talán sokunknak ismerős a dal: "Ki hallott még ilyen dolgot, fürdeni strand után?" Pedig a strandolás nem jelent egyet a tisztasággal. Sőt!

ÉletstílusMérei Kata2009. 08. 25. kedd2009. 08. 25.
Szépségápolás strand után

Akár tengerparton, akár tóparton, akár strandon fürdünk és napozunk, utána tetőtől talpig különleges védelemre, tisztálkodásra van szükségünk, hiszen valószínűleg nem szeretnénk, hogy száraz, hámló, viszkető bőrünk, összeragadt, zsíros hajunk legyen.

Arcápolás
Legjobb, ha már a napozás során ügyelünk bőrünk épségére. Az arcbőr sokkal érzékenyebb, mint a test többi része. Hamarabb leég és irritálódik. Viseljünk széles karimájú kalapot, így az arcunk árnyékban marad, és nem ég le. Természetesen mindenképpen alkalmazzunk fényvédő szereket. A bőr a napozás során ugyanis nedvességtartalmának akár 30 százalékát is elveszítheti.

Igyekezzünk folyamatosan pótolni ezt. Erre kiváló szolgálatot tesznek az ásványi anyagokban gazdag hűsítő arcsprayek, a vizes alapú hidratálók és gélek. Ilyenkor kerüljük a zsíros, nehéz krémeket, mert ezek csak eltömítik a pórusokat. A könnyed hidratálók azonban gyorsan felszívódnak és folyamatos nedvességpótlást biztosítanak. Amennyiben nem pótoljuk a bőr elvesztett hidratáltságát, akár napokon belül apróbb ráncok, gyűrődések tűnhetnek fel - mert a sok napsütéssel nem csak a bronzbarna bőr jár együtt.

Strandolás és napozás után egy kis langyos borogatással tisztítsuk, nyugtassuk meg az arcbőrt. Ha van kéznél kamilla, ilyenkor az is jó szolgálatot tehet, még akkor is, ha a bőrünk nem égett le. Langyos vízbe mártott frottírtörülközővel nyugtassuk le a bőrt, és ezután alkalmazzuk a hidratálókészítményeket. A felmelegített bőrön ugyanis a tápanyagok erőteljesebben fejtik ki hatásukat, mélyebben hatolnak be a bőr rétegeibe.

Testápolás
Már a napozószerek vásárlásakor különös gonddal válogassunk. Vásároljunk izzadás- és vízálló szereket. Ezek a készítmények alapvető tulajdonságaikon túl filmet alkotó szilikont tartalmaznak, amely erős védőréteget képez a testen, így a védekezés a vízben is megőrződik.

Krém
Soha ne feledkezzünk meg a hidratálókrémről. Könnyű hidratáló tejeket alkalmazzunk, mert a zsíros vízpótló készítmények csak ragadnak a bőrön, a meleg hatására nehezebben szívódnak fel. A hűsítő tejeken kívül jó szolgálatot tehetnek az olajos hidratáló testsprayek is, amelyek könnyen felvihetők, hamar felszívódnak, ápolnak és nem is ragadnak. A testápolókon kívül alkalmazhatunk úgynevezett after sun készítményeket, amelyeket kifejezetten napozás utáni bőrápolásra fejlesztettek ki. A legjobb, ha kamillával vagy aloé verával dúsított készítményt választunk. Ezeket tartsuk hűtőben, így még jobban nyugtatnak, hűsítenek egy-egy forró nap után.

Hajápolás
Egy kis kendő a napozás alatt a fejen, nem csak a napszúrástól véd, de megakadályozza, hogy leégjen a fejbőr, kifakuljon, károsodjon a haj. Minden víz bemenetel után érdemes tiszta vízzel kiöblíteni a homokot, sót vagy a klórt a tincsek közül.

Ha a hajunk sokat ázott bármilyen vízben és túl hosszan volt a napfénynek kitéve, fürdőzés után szánjuk meg egy kis olívaolaj-kúrával. Langyos vízben keverjünk el bőségesen olívaolajat, és ezzel áztassuk át a hajat. Csavarjuk puha törülközőbe, és legalább negyedórán keresztül hagyjuk hatni az olajat. Ne aggódjunk, az olaj tökéletesen eltávolítható egy alapos hajmosással, a hatása azonban pótolhatatlan, hiszen kellemesen selymes, sima hajat kapunk cserébe.  Strandolás alatt vagy után is alkalmazhatunk hajsprayt. Napvédő hatása miatt a fürdőzés alatt megfelelő védelemmel látja el a tincseket, az after sun sprayek pedig megakadályozzák, hogy a hajkorona kiszáradjon, és kezelhetetlenül sprőddé váljék.

Lábápolás
Egy egész napos séta a melegben igencsak megviselheti a lábat. Biztosan szenvedni fogunk némi lábizzadástól, és persze izomfájdalomtól. Először is vegyünk egy frissítő lábfürdőt. Egy lavórba engedjünk langyos vizet, öntsünk hozzá egy kis kamillateát, és pihentessük benne a lábunkat, míg a víz ki nem hűl. Ha ez megtörtént, dörzsszivaccsal vagy habkővel dörzsöljük át a talpat és a sarkat. Végül hűsítő mentolos vagy esetleg levendulás krémmel kenjük be az egész lábfejet, sőt a vádlit is. Ezzel elkerülhető a kellemetlen izomfájdalom.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Ezek is érdekelhetnek