Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Gondolta valaha, hogy a sok gyógyszer, orrspray vagy a légzéskönnyítő szerek helyett elegendő lenne, ha a megfelelő élelmiszereket fogyasztaná, és máris könnyebben harcolhatna az allergia ellen? A gyógyszerek természetesen szükségesek, amikor a tünetek súlyosbodnak, de allergia elleni étrenddel sokat javulhat a tüsszögéssel, köhögéssel, orrfújással járó állapot.
Az egészséges, allergia elleni diéta több fronton indít támadást. A megfelelő ételek erősítik a légzőszerveket, segítik működésüket. Egyes élelmiszerek ennél is erősebb hatással bírnak, például hatóanyagaik segítségével képesek fellazítani az orr nyálkahártyáját, megelőzve az orrdugulást, és könnyebb légzést biztosítanak. A diétában szereplő élelmiszerek szinte mindegyike erősíti az immunrendszert, így a test még ellenállóbbá válik, és ez a tünetek enyhülését hozza magával.
A megoldás a mediterrán étrendben rejlik. A mediterrán étrend számos olyan élelmiszert tartalmaz, amely antioxidánsokban gazdag, s így védi, ellenállóbbá teszi a szervezetet. Nem véletlen, hogy például Görögországban vagy Spanyolországban minimális az allergiás betegek száma.
A legfontosabb élelmiszerek allergia ellen
Mogyorófélék: igen gazdagok magnéziumban és E-vitaminban. A magnézium elősegíti a tüdő megfelelő működését, erősíti a légzésfunkciókat és a tüdő védekezőrendszerét az asztma és a nehézlégzés ellen. Az E-vitamin nagyon jó hatással van az immunrendszerre, rendszeres fogyasztása csökkenti az allergiás reakciók kialakulását.
Alma, narancs és paradicsom: mindhárom szintén rendkívüli antioxidáns-forrás, ezenkívül C-vitamin-tartalmuk is igen jelentős. Márpedig a C-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer és az egész szervezet egészségének védelmében. Az antioxidánsok és a C-vitamin kombinációja remek ellenszere az asztmának, s ezzel együtt az allergiának is. A mediterrán népek igen magas arányban fogyasztanak C-vitamint, egyebek között ennek is köszönhető az allergiások alacsony száma.
Szőlő: különösen a piros szőlőfélék tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amelyek igen erőteljesen csökkentik a tüdőbetegségek kialakulását, sőt a tüdőben már meglévő gyulladásokat is hatékonyan lehet a segítségükkel kezelni. Az orvosok is elismerik, hogy a szőlő az egyik legjobb ellenszere az allergiának és a légzőszervi betegségeknek.
Allergiacsökkentő
Hal: a halolaj, s a benne található jótékony ómega-3 zsírsavak az egészséges immunrendszer fejlődésében játszanak fontos szerepet. A pozitív hatás az ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető, mely képes az immunrendszert kedvezően befolyásolni, s így csökkenteni az allergia kialakulásának valószínűségét. Különösen fontos szerepe van a tengeri halak vagy a halolaj fogyasztásának kisgyermekkorban, így ugyanis megelőzhető az allergia későbbi kialakulása. A legjobb erre a célra a lazac, a makréla, a nyelvhal, a tintahal.
Kétarcú élelmiszerek
Az alábbi élelmiszerek ellentmondásosan funkcionálnak. Ha valaki hajlamos az allergiára, annál felerősíthetik a tüneteket, ám akiknél még nem alakult ki, azok esetében védekezőfunkciót válthatnak ki a tünetekkel szemben.
Cayenne-i bors: a paprikából készült fűszer csípős hatása miatt tisztítja az orrot és a tüdőt, könnyíti a légzést. Ám olyan anyagot tartalmaz - kapszaicint -, amely stimulálhatja is az allergiás reakciókat.
Fokhagyma: számos jó hatást gyakorol az immunrendszerre és az egész szervezetre, az allergiás tünetek okozta nyálkát sűrűbbé, töményebbé teheti, így nehezebb tisztítani az orrot és a tüdőt. Aki allergiára hajlamos, jobb, ha elkerüli a fokhagymás ételeket.
Piros gyümölcsök: az eper, a ribizli, a szeder, a málna igen gazdagok antioxidánsokban, amelyek növelik a szervezet ellenálló képességét és erősítik az immunrendszert. Azonban az allergiás tüneteket felerősíthetik, sőt, akár újabbakat is okozhatnak. A piros gyümölcsök leginkább a bőrt irritálják, így ha a gyümölcs fogyasztása után száraz foltokat, ekcémás felületeket fedezünk fel, legközelebb hagyjuk ki azokat az étrendünkből.
A legjobb reggeli allergia ellen
Rögtön ébredés után egy csésze tea citrommal és mézzel megindítja a légzőszervek működését. Szinte percek alatt kitisztítja az orrot, lazítja a nyálkahártyát, így az orr megtisztul, a tüdő pedig szinte fellélegzik. A levegővétel könnyebbé válik, s jobban indul a reggel. Napközben érdemes zöld vagy fehér teát iszogatni, ezek ugyanis flavonoidokban gazdagok, erősítik az immunrendszert, gátolják a gyulladásos betegségek kialakulását, s ez bizony a tüdőre is igaz. Ha már reggel gondoskodunk az antioxidáns-forrásunkról, amely a tea mellett lehet gyümölcs vagy zöldségféle, akkor megtisztult szervezettel vághatunk neki az új napnak.
Forrás: Diéta és Fitnesz
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu