Mi a jó házasság titka?

Mit kell tudnunk ahhoz, hogy olyan társra találjunk, akivel szeretetben és összhangban élhetjük házasságunkat? Bár az ellentétek vonzzák, de a hasonlóságok tartják egymás mellett a párokat.

ÉletstílusBalogh Mária2009. 02. 15. vasárnap2009. 02. 15.
Mi a jó házasság titka?

Kölcsönös érzelmi odaadás, egymás iránti szeretet és tisztelet nélkül egyetlen házasság sem lehet hosszú életű. Hogy milyen a jó választás? Nehéz megmondani. A legtöbben akkor érzik jól magukat a párkapcsolatukban, ha szeretet, figyelmet kapnak és ezt viszonozhatják; hasonló az érdeklődési körük; nem kell az örökös lelki vagy anyagi bizonytalanságtól szenvedniük; a testi szerelmük kiegyensúlyozott.

A mindennapokban persze nem ilyen kerek a világ. Számos konfliktussal kell megküzdeni ahhoz, hogy a házasság nagyobb sérülések nélkül funkcionáljon. Talán éppen ezért tűnik törvényszerűnek, hogy a házasságok elsöprő többsége az együttélés idején állandóan háború és a béke között ingadozik.

Nézzük, mitől lehet jó a párkapcsolatunk az elkerülhetetlen megpróbáltatások közepette is:

– Az a jó házasságban a felek őszintén és nyíltan foglalkoznak valós és aktuális gondjaikkal. A panaszt mindig konkrétan és szókimondóan kell megfogalmazni, hogy partnerünk megértse.

– Ha valaki alárendeltnek érzi magát, csakis önmaga dolgozhat azon, hogy ezt legyűrje. Meg kell tanulnunk: nem attól leszünk jók vagy rosszak, ahogyan a párunk vélekedik rólunk. Tudnunk kell elfogadni és szeretni magunkat, hiszen csak ekkor leszünk képesek kishitűség nélkül szeretni a társunkat.

– Tévedés, hogy a nők azokat a férfiakat kedvelik, akik minden szeszélyüknek engednek. A hölgyek többre értékelik a biztonságot párjuk mellett, ha a férjük férfiasan határozott, s ha a gyermeknevelésben is szót értenek.

– A jó és hosszú házasság igazi alapja a kölcsönös megbecsülés, a szerelem csak utána következik.

– Megoldandó feladatainkat sose varrjuk a társunk nyakába.

– Nézzünk vele szembe, miben hibáztunk és miként hozhatjuk helyre. Tudnunk kell elnézést kérni.

– Vigyázzunk rá, hogy ne váljunk társfüggővé. Sokan annyira ragaszkodnak ahhoz, hogy a párjuk egyfolytában szeresse őket, hogy majdnem minden vitatott kérdésben beadják a derekukat.

– A pároknak kölcsönösen ismerniük és alkalmazniuk kell a tisztességes „adok-kapok” szabályait.

– Ha nem értünk egyet és összezörrenünk, nem kell rögtön válóperes ügyvédet keresni. Érdemes higgadtan megbeszélni az ellentéteket.

– Haraggal, békétlenséggel soha nem szabad aludni térni. Ártalmasabb, mint a kiadós, de megoldást kereső veszekedés.

– Legyenek közös céljaink, programjaink, beszélgessünk egymással, érdeklődéssel hallgassuk társunkat, ha hozzánk beszél. Ha pedig fáradtak vagyunk és szeretnénk egy kicsit egyedül maradni a gondolatainkkal, mondjuk meg neki.

– A házasság olyan „üzlet”, amelynek célja, hogy boldoggá tegyük a párunkat és ezzel magunkat is.

– A másik meghallgatása segítség lehet. Ha nem kér tanácsot, nem szabad okoskodnunk, elég, ha rá figyelünk.

– Ha a társunk hajlamos az érzelmi kitörésekre, nem érdemes vele veszekedni. Tiszta, nyugodt pillanatban kell megbeszélni a gondok okát. Segíteni azon lehet, aki engedi.

– Boldogok csak olyan társ mellett lehetünk, aki nem keres örökké hibát bennünk, a dühét nem rajtunk tölti ki. Ezt nem tűrni kell, hanem tisztázni.

– A jó házasság fontos része a lelket is melenget szerelmeskedés, az örömteli szexuális élet.

Ezek is érdekelhetnek