Félárú fűtés Óbudán

Felére csökken az óbudai óriáspanel energiafelhasználása - tudta meg az MTI. A Szőlő utcai 886 lakásos panelépületben az ablakcserét, hőszigetelést és napkollektorok felszerelését 1,1 milliárd forintos beruházással valósítják meg.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.
Félárú fűtés Óbudán

Az év végéig, 1,1 milliárd forintos beruházással, a jelenlegihez képest felére csökken az ország legnagyobb lakóházának energiafelhasználása - mondta Bús Balázs kerületi polgármester csütörtökön a helyszíni sajtótájékoztatón. Az óbudai Szőlő utcában lévő 886 lakásos paneles épületben az ablakcserét, hőszigetelést és napkollektorok felszerelését tartalmazó felújítás költségének 40 százalékát a kerület állja, a támogatásból 1 millió euró uniós támogatás. A Panel Plusz programból az állam része 33 százalék, míg a tulajdonosokra 27 százalék jut. Ez utóbbit kamatmentes kölcsönből teremtik elő, mivel a saját részt adó hitel kamatát is az önkormányzat állja - mondta Puskás Péter alpolgármester.

A régebben szalagháznak, ma - mivel egy falunyi ember lakja - faluháznak nevezett tízemeletes panelépület 315 méter hosszú, 15 lépcsőházból áll, a benne lévő lakások száma pedig 886. A homlokzati panelekre 10 centiméteres hőszigetelés kerül, az ablakok pedig 5 kamrás műanyag profilból készülnek. Miután a Főtáv kicseréli a hőközpontot, az ott felszabaduló helyre kerül az 1500 négyzetméternyi napkollektor puffer-tartálya. A tetőre szerelendő napkollektorok adják a csapokból folyó - használati - meleg vizet, míg a fűtést továbbra is a Főtáv szolgáltatja.

Az elért energiamegtakarítás 50 százalék lesz. Ez nem csak számított érték, mivel a kerületben hasonló - csak kisebb épületeken végzett - felújításoknál a mérések is ekkora megtakarítást igazoltak - tette hozzá az alpolgármester.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek