Megszűnjön-e a gázártámogatás?

Az MSZP-frakció környezetvédelmi munkacsoportja azt javasolja, hogy gázártámogatás helyett energiatakarékossági támogatást kapjanak a szociálisan rászorulók - mondta Orosz Sándor szocialista országgyűlési képviselő.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 07. 13. hétfő2009. 07. 13.
Megszűnjön-e a gázártámogatás?

Szociális gázártámogatásra 70-80 milliárd forintot használhat fel a kormány ebben az évben, s ennek további fenntartásában a gázszolgáltatók a leginkább érintettek - mondta a képviselő az MTI információi szerint. E helyett a támogatási forma helyett javasolja a munkacsoport az energiatakarékossági támogatást. Ezt szintén a szociálisan rászorulók kapnának, úgy, hogy egy hozzáértő iroda környezettanulmányt folytatna, és feltárná, hogy milyen energiatakarékossági lehetőségek vannak abban a szociálisan rászoruló közegben, ahonnan a kérelem érkezett.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra: egy felmérés szerint a magyar lakosság mindössze egyharmadát érdeklik a környezetvédelmi ügyek, ezen belül is a legiskolázottabb és a gazdagabb réteget.  A fiatalokat és a legszegényebbeket azonban teljesen hidegen hagyja a téma. Éppen ezért a környezetvédelmi munkacsoport azt is javasolja, hogy a fenntartható fejlődés és a környezetvédelmi ismeretanyag kerüljön be a közoktatás alapismeretei közé.

Ezek is érdekelhetnek