Az örökzöld közlekedési lámpák városa

Megállás nélkül zöld lesz London 3500 közlekedési lámpája a jövőben – írja szójátékkal élve a The Guardian. A brit fővárosban több száz kereszteződés viágítását cserélik energiatakarékos LED-égőkre.

EnergiaIlijin Kinga2009. 08. 21. péntek2009. 08. 21.
Az örökzöld közlekedési lámpák városa

Háromszáz közlekedési csomópont három és fél ezer lámpájába több mint 10 ezer LED-égőt szerelnek Londonban – jelentette be a héten Boris Johnson polgármester, akinek ez már a sokadik lépése a világváros környezetbaráttá tétele érdekében. A LED-ek a jelenleg használt égőknél 60 százalékkal kevesebb energiát használnak és ugyanennyivel kevesebb a széndioxid-kibocsátásuk, így 600 tonna szén-dioxidtól óvják meg a levegőt és 200 ezer fonttal (630 millió forint) több marad a kasszában is. További előny, hogy az égők időtartama tízszer több a most használtakénál, így a fenntartási költségek is csökkennek, ritkábban kell égőt cserélni a közlekedési lámpákban. A LED-esítés 2,4 millió fontba (750 millió forint) kerül, amire pályázattal keresnek beruházót.

Jegykiadó automatákban, fedett buszmegállókban már használnak LED-eket a szigetország fővárosában, de Boris Johnson szeretné még több helyen elterjeszteni őket. A polgármester úgy gondolja: ezek az égők kulcsszerepet játszhatnak London széndioxid-kibocsátásának csökkentésében. Ezzel párhuzamosan a londoni közlekedési vállalat már elkezdte vizsgálni, hogy miképpen csökkenthetnék a metrómegállók és -alagutak világításának energiaigényét is.

Ezek is érdekelhetnek