Építsünk energiahatékonyan - de miből?

Hiába nyilvánvaló, hogy a gáz csak egyre drágább lesz, a magyar állam továbbra sem támogatja megfelelően az energiahatékony építészetet. Ha hiszünk a külföldi tapasztalatoknak, ez lenne a fejlődés útja.

EnergiaIlijin Kinga2009. 08. 03. hétfő2009. 08. 03.
Építsünk energiahatékonyan - de miből?

2011-től csak passzívházak épülhetnének Európában, ha elfogadtuk volna az Európai Parlament tavalyi javaslatát. Némi késéssel ugyan, de egyre biztosabb, hogy ezt a korlátozást bevezetik majd - talán hat-tíz évünk lehet addig. Külföldön már készülnek is, Magyarország azonban valószínűleg ebben a kérdésben is csak az utolsó pillanatban kap majd észbe. Az energiahatékony építkezések támogatásának ugyanis nálunk szinte egyáltalán nincs hagyománya.

A nemzetgazdaságnak is jót tenne, ha a gázártámogatás helyett a belföldi építőiparba áramolna a pénz, és az energiafogyasztás helyett az energiatakarékosságot támogatná az állam - véli Debreczy Zoltán, a Magyar Passzívház Szövetség elnöke az ingatlanmenedzser.hu-nak adott interjúban. Európa más részein nemzeti hatáskörben támogatják a passzívházak építését - néhol adott határidővel, vagy bizonyos típusú épületek esetén kötelező passzívházat építeni, másutt kedvezményes hitellel, kamattámogatással vagy egyéb módon csökkentik az ilyen házak építésének költségeit, segítik az építtetőket. Míg nálunk speciális engedélyek kellenek a passzívház építéséhez, Frankfurtban például ahhoz kell különféle papírokat beszerezni, hogy megindokoljuk, miért nem akarunk ilyen házat építeni.

Akik jó előre gondolkodnak, másfajta épületnek már a tervezésébe sem kezdenek bele: néhány év múlva a gázár folyamatos emelkedésével és a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével egy hagyományos házban szinte megfizethetetlen lesz az élet, s ilyeneket eladni sem lesz könnyű anélkül, hogy előbb energiahatékonnyá ne tennék őket plusz szigeteléssel, új ajtók, ablakok beszerelésével.

Az elhelyezkedésükkel is a napenergiát hasznosító, vastagon szigetelt, jól záró ajtókkal-ablakokkal felszerelt és gépi szellőztetéssel frissen tartott levegőjű passzívházak természetesen nem az egyetlen kizárólagos megoldást jelentik. A fűtésszámlán egy hagyományos építésű vályogházban is sokat spórolhatunk, de egyéb technikák is rendelkezésre állnak. Az alapötlet, mely szerint a ház energiaigényét kell csökkenteni, akár fel is cserélhető azzal, hogy önállóan előállított energiát használjunk - a saját napelemeinkből érkező áram biztosan környezetbarát módon keletkezik és egy fillérünkbe sem kerül. Ha ráadásul az energia-önellátást energiahatékony házzal kombináljuk, biztosan nyert ügyünk van - legalábbis a szolgáltatók egekbe szökő áraitól nem kell majd tartanunk. Ehhez persze nagy szükség lenne a támogatásra, melyet, annak ellenére, hogy komoly gazdaságélénkítő hatása is lenne, egyelőre nem terveznek bevezetni.

Ezek is érdekelhetnek