Tovább zöldül a repterünk

Két új napkollektort szereltek fel - egyelőre kísérleti jelleggel - a ferihegyi repülőtér 1-es termináljának tetejére. Ha a tesztidőszak sikeresen zárul, az egész tetőt beborítják napkollektorokkal - tudta meg az MTI.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Tovább zöldül a repterünk

A Budapest Airport közleménye szerint a reptér üzemeltetője ezzel újabb lépést tett a „zöld repülőtér" koncepció megvalósítása érdekében. A megújuló energiaforrások repülőtéri alkalmazásával jelentősen csökkenthető a repülőtér üzemeléshez szükséges energiafelhasználás, ennek köszönhetően pedig csökken a repülőtér működésének szén-dioxid „lenyomata".

A nap energiáját hasznosító berendezést az 1-es terminál tetején, az épület központi részén helyezte el a kivitelező. A felszerelést követően megkezdődött a próbaüzem, amelynek során egyebek mellett azt is tesztelik, hogy a napkollektorok csillogó felületének tükröződése zavarja-e a gépek pilótáit. Ha a tesztidőszak sikeresen zárul, az egész tetőt beborítják napkollektorokkal.

A kivitelező összesen 63 darab modul felszerelését vállalta. Előzetes becslések szerint ez a mennyiség napsütéses nyári időszakban az 1-es terminál teljes melegvíz-ellátását képes biztosítani, amivel hozzávetőleg havi 45-50 gigajoule energia-megtakarítás érhető el a repülőtéren.

A Budapest Airport legújabb beruházása kutatás-fejlesztési projektnek minősül, a kivitelezéssel megbízott cég, a Direkt-Line kft. ugyanis nem egyszerűen a napkollektoros technológia beépítését végzi el, hanem kifejezetten a repülőtér számára fejlesztette ki a napkollektorok új prototípusát - derül ki a közleményből.

A fejlesztés és az összes kollektor felszerelésének becsült összköltsége 27 millió forint. A Budapest Airport az idén összesen 100 millió forintot költ megújuló energiaforrások kutatására és bevezetésére a repülőtéren.

Ezek is érdekelhetnek