A geotermikus energia lehet az új sláger

Egy, a napokban rendezett konferencia tanulságai alapján komoly fellendülés és konszolidáció vár a geotermikus energia iparágra a világban, azonban a befektetők dolgát nagyon megnehezíti, hogy a klasszikus értékelési módszerek a szektorban csak komoly korlátokkal alkalmazhatók.

Energia2009. 09. 15. kedd2009. 09. 15.
A geotermikus energia lehet az új sláger

Jelentős fellendülés előtt állhat a geotermikus energia szektor, miután az elmúlt hónapokban két kis társaság is komoly mértékű tőkebevonásra volt képes - tudósította a The Globe and Mail című kanadai lap egy, az országban rendezett geotermikus konferenciáról. Az elhangzott beszéd szerint ezt a fajta megújuló energiát a világ eddig sem hanyagolta el teljesen, de valójában csak kevés befektetőt vonzott, miután a tisztán geotermikusenergia-profillal rendelkező vállalatok mérete nagyon kicsi, a projekteket pedig hosszú időbe telik a működésig kivitelezni. Nem véletlen, hogy a világ elektromosenergia-termelésének a mai napig is jóval kevesebb, mint egy százaléka származik geotermikus forrásból - írja a portfolio.hu.

Greg Reid pénzügyi szakértő szerint a dolgok változóban vannak, a befektetők egyre inkább felismerik, hogy a megújuló energiaforrások közül az időszakosan szolgáltató széllel és nappal szemben komoly előnyei vannak a föld melegének: egyenletes áramtermelésre képes, és hosszú távon jóval olcsóbb is az említett két versenytársánál. A szakértő azt mondja, a fellendülésre kiváló bizonyíték, hogy az elmúlt hónapokban - gazdasági válság ide vagy oda - két cég is százmillió dolláros nagyságrendben volt képes új részvényeket kibocsátani.

Az iparág fellendüléséhez az elmondottak szerint az is jelentős mértékben hozzájárul, hogy az Egyesült Államok kormánya egyre inkább favorizálja a zöldenergiák közt a geotermikus forrásokat. Egyre több pénzt biztosítanak a kutatásokhoz és fejlesztésekhez, komoly adókedvezményeket kínálnak a már termelő erőműveknek és az egyes amerikai államok is egyre jobban megkövetelik a közszolgáltatóiktól, hogy az áram egy részét zöld forrásból szerezzék be, ami ugyancsak kedvez a szektornak.

Greg Reid azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a geotermikus energia kitermelésével foglalkozó társaságok értékelése rendkívül nehézkes, mivel általában olyan hosszú távra nyúló tervekkel rendelkeznek, amelyek csak évek múltán hoznak majd profitot. Reid ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelek szerint a kisbefektetőket az értékelési nehézségek nem tántorítják el, az egyik cég kibocsátott részvényeit ugyanis 30 százalékban ők vásárolták meg.

Ezek is érdekelhetnek