EURO-levelek

Az európai uniós csatlakozás több száz kérdést vet fel a mezőgazdaság szabályozásával kapcsolatban. A gazdálkodókat segítendő e kérdésekből és a válaszokból közlünk hétről hétre egy csokorra valót. (A válaszok megfogalmazásában nagy segítséget nyújtottak a Magyar Agrárkamara szakemberei.)

EURO-LEVELEK2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
EURO-levelek

{p}
Aki vásárolt borjakat hizlal, hogyan kaphat húsmarhakvótát és különböző támogatásokat?
Az egyszerűsített támogatási rendszerben a húshasznú szarvasmarhatartás támogatható, természetesen a regisztrációt el kell végezni. Takarmánytermő területtel viszont rendelkeznik kell.Az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerben (SAPS) a húsmarhatartás után járó támogatást legelőterület alapján osztják szét. (A pontos metodika, ezáltal a támogatási összeg nagysága jelenleg még egyeztetés alatt van Brüsszellel.)

Anyatehén-támogatás esetén van-e (lesz-e) hús-tej keresztezés esetén valamilyen kritérium a vérhányad tekintetében?Nincsen kritérium. Az állatsűrűségi mutató a támogatáshoz előírt követelmény, vagy támogatási korlátként működik, a vágóállat-prémium, illetve a borjastehén-prémium szempontjából?
Az állatsűrűségi mutató előírt követelmény, de az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerben (SAPS) a húsmarhatartás után járó támogatást legelőterület alapján osztják szét. (A pontos metodika, ezáltal a támogatási összeg nagysága jelenleg még egyeztetés alatt van Brüsszellel.)

Milyen európai uniós agrárpiaci szabályok vonatkoznak a húslóra?
Nem tartozik a közösségi szabályozás hatáskörébe. Külön előírás nincs, közvetlen és piaci támogatásra nem jogosult.
{p}
Milyen EU-szabályok vonatkoznak az előnevelt csirkék napos korban történő telepítésére (férőhely, hőmérséklet, levegő, stb. igény), későbbi elhelyezésére, majd kiszállítására?
Külön jogszabály nincs, de az állat-egészségügyi, állatjóléti, higiéniai szabályokat ezen a területen is be kell tartani. Az állat-egészségügyi intézkedések az állatállományra és az ezzel összefüggő termelésre vonatkoznak az unióban, céljuk az állatok és az emberek egészségének védelme, vagyis az alábbi területek:
- állatbetegségek megelőzése és leküzdése;
- állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó higiéniai követelmények betartása;
- takarmányozás;
- állati eredetű melléktermékek;
- állatgyógyászati készítmények;
- az állatállomány védelme.
Az állatvédelem valamennyi területén lényegében már teljes mértékben azonosak az európai uniós és a hazai jogszabályi előírások, így, ha a magyar előírásokat ismerik, és ezeknek megfelelő tartási körülményeket alakítanak ki, valamint az állatokkal való bánásmód tekintetében a jogszabályokban megfogalmazott elvárásokat betartják, akkor meglepetés nem érheti a gazdálkodót.
Az állatszállításra használt járműnek meg kell felelnie az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V. 28.) FM-rendelet 9. függelékében leírtaknak, valamint az állatszállításról szóló 13/1999. (IV. 28.) KHVM-FVM-rendeletben foglaltaknak. Ez utóbbi rendelet többek között tartalmazza a baromfi (pulyka, csirke stb.) szállításával kapcsolatos állatvédelmi követelményeket is. A jelenlegi állatszállításra vonatkozó jogszabályok még nem tartalmaznak a férőhelyre vonatkozó tételes előírásokat a baromfi esetében, azonban ez a közeljövőben változni fog. Az állatszállítás állatvédelmi szabályait tartalmazó EU-irányelv a következő férőhely-szükségleteket fogalmazza meg konténeres szállítás esetén:
Kategória, terület:  
Naposcsibe: 21-25 cm2/csibe
Baromfi, <1,6 kg: 180-200 cm2/kg
Baromfi, 1,6-3 kg: 160 cm2/kg
Baromfi, 3-5 kg: 115 cm2/kg
Baromfi, 5 kg>:  105 cm2/kg

Ezek is érdekelhetnek