Támogatások

EURO-LEVELEK2007. 06. 26. kedd2007. 06. 26.
 Támogatások

A nagysikeru Szabad Föld-találkozókon, tavaly decemberben számos kérdés fogalmazódott meg az európai uniós csatlakozással kapcsolatban. A felvetodött gondokra e hasábokon folyamatosan válaszolunk a jövoben. (A válaszok közreadásában nagy segítséget nyújtottak a Magyar Agrárkamara szakemberei.)

* A csatlakozás után elemi kár (aszály) esetén kaphatnak-e támogatást a termelok a nemzeti pénzügyi alapból? Az EU szabályozórendszerében létezik-e aszálykárenyhítés?
- A közös agrárpolitikában nincs külön szabályozás az aszálykárok enyhítésére, de - mint az idei évben is történt - egyedi elbírálás alapján a bizottság elkülöníthet pénzt az elemi károk enyhítésére. Nemzeti szinten ez a lehetoség megvan a gazdák számára.


* Az ismétlodo aszály miatt az öntözést a szántóföldi kultúráknál már nemcsak a többlettermés, hanem az elfogadható szintu termelés miatt is technológiai elemként kell kezelni. Ez évben már a keléshez is öntözni kellett. Milyen módon támogatja az öntözés fejlesztését, illetve az öntözési többletköltséget az EU?
- Az Európai Unióban a vidékfejlesztési és strukturális támogatásokon keresztül van lehetoség az öntözés fejlesztésére, többletköltségeinek elismerésére.

* Az agrár-környezetgazdálkodási programba 2002-ben bekapcsolódtam, és ez ötéves elkötelezettséget jelent. Az európai uniós - az NVT-ben szereplo - agrár-környezetgazdálkodási támogatást megkaphatom-e, és ha igen, milyen feltételekkel?
- Igen, a környezetgazdálkodási feltételeket minden nemzet saját hatáskörben állapítja meg. A feltételek kidolgozása még nem történt meg, ezért annak szintjét még nem ismerjük, de ön, aki már bekapcsolódott a programba, a jogszabályban megállapított feltételekkel jogosult lesz a támogatás igénybevételére.

* Az NVT-n belül az egyéb kedvezotlen adottságú területek milyen kritériumok alapján minosülnek ilyen területnek?
- Európai uniós szabályozása: 1257/1999 EK Tanácsi rendelet V. fejezet 13-20. cikkely, valamint a rendelet melléklete, illetve a 445/2002 EK bizottsági rendelet 5. rész 11. és 12. cikkely, valamint az II. sz. melléklete.

  Az EU 20 euró/ha (4800 Ft/ha) és 200 euró/ha (48 000 Ft/ha) között rögzítette az adható támogatás alsó és felso határát.

 A kedvezményezettek köre
 Normatív alapon juttatható kompenzációs támogatás azon gazdák számára, akik kedvezotlen adottságú területeken gazdálkodnak, és a jogosultság kritériumainak eleget tesznek, ha vállalják az ötéves folyamatos gazdálkodást.

 A jogosultság kritériumai
 - minimális területnagyság - 1 hektár;
 - minimális gazdálkodási ido bevállalása - 5 év;
 - jó mezogazdasági gyakorlatnak való megfelelés vállalása - minimális szint konkrét feltételeinek meghatározása késobb történik;
 - különbözo kémiai anyagok használatának tilalma - 96/22 EU-rendelet, 96/23 EU-rendelet;
 - jogosult területek - azok a területek, melyek az LFA kategóriába esnek, és megfelelnek az IIER szerinti területalapú támogatás alapján a takarmánytermo terület definíciójának (3887/92 rendelet);
 - minimális és maximális legeloállat-suruség meghatározása - 0,2-1,5 számos állat hektáronként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek