Kell egy csapat

A vízilabda legerősebb vidéki fellegvára lehet Eger - remélik Dobó városában, ahol a napokban ünnepélyesen is bemutatták a BVSC játékosaival megerősített, Brendon-ZF-Eger névre hallgató csapatot.

FiatalokCsászár Jenő2004. 06. 11. péntek2004. 06. 11.
Kell egy csapat


Elsőként a szárazföldön, azaz a városháza dísztermében mutatkoztak be az új pólócsapat tagjai és vezetői. A BVSC és az Eger nemrégiben írta alá azt a kétéves együttműködési szerződést, melynek értelmében a fővárosi vasutasok és a helybeliek legjobbjaiból közös gárdát hoznak létre.
- A bikavér mellett ezentúl a vízilabda lehet a másik büszkeségünk - mondta Nagy Imre egri polgármester, aki szerint e várost a hagyományai is arra kötelezik, hogy kiemelkedő eredményeket mutasson fel a vízisportokban. A vízilabdát az 1910-es években honosították meg a hevesi megyeszékhelyen. Csaknem nyolcvan éve itt nyitották meg Eger első versenyuszodáját, a Bárányt, melynek kavicsos medencéjében ma is csatáznak pólósok ifjabb nemzedékei. Három és fél éve pedig átadták a Bitskey Aladár fedett uszodát, mely kiváló feltételeket kínál egy sikercsapatnak. A polgármester szerint a városi közgyűlésben ritkaság a teljes egyetértés, de ez esetben egyhangúan szavazták meg a képviselők, hogy megduplázzuk a vízilabdaklubnak járó támogatást.
{p}- Kell egy csapat - értett egyet a filmbéli Minarik Edével Halmos R. Péter, az egyesület ügyvezető elnöke, aki szerint remek, hogy a helybeli pólóspalánták végre a saját felnőtt játékosaik közül választhatnak példaképet. Az elnököt a szponzorok adakozó kedve is bizakodással tölti el, ugyanis mióta létrejött a Brendon-ZF gárdája, a pénztárcák is könynyebben nyílnak. Halmos bízik benne, hogy a vasutasokkal aláírt megállapodás hosszabb életű lesz, mint két év.
- A vidék megerősödése lehet a kulcsa annak, hogy a sportág megőrizze a sikereit - hangsúlyozta Martin György, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, aki szintén részt vett az eseményen. Úgy vélte, a pólósok nagy problémája volt eddig, hogy azokon a helyeken, ahol korszerű, impozáns uszoda épült, nem volt igazán ütőképes csapat. A hevesi megyeszékhelyen végre találkoztak a személyi és a tárgyi feltételek, s ehhez ráadásul kiváló helyi összefogás társult. A szövetség évek óta küzd azért, hogy megizmosodjanak a vidéki gárdák. Most az ugyancsak szép létesítménnyel ékeskedő Hódmezővásárhelyen látszik az egrihez hasonló lehetőség, ezért válogatott mérkőzéseket, kupadöntőt visznek oda, hogy az alföldi városban népszerűbbé tegyék a sportágat.
- Innen győztesen ne távozhassanak az ellenfelek - foglalta össze céljait Gerendás György vezetőedző, akit jó emlékek fűznek a bikavér hazájához. Gyerekkorában ugyanis itt indult élete első úszóversenyén, és sikerült megnyernie az ötvenméteres távot. Később, 1972-ben már kevésbé jól érezte magát, ugyanis a Fradi kispadjáról nézhette végig, ahogy az Eger elnyeri előlük a Magyar Kupát. Akkor Pócsik Dénesék a Szolnok után a második vidéki alakulatként szerezték meg a trófeát.   Gerendás most, hosszas titkolózás után azt is elárulta, kik azok a játékosok, akik helyet kaptak a közös gárdában. Tizennégyen szállhatnak vízre a kék-sárga színekben, a csapat kapitánya az olimpiai és világbajnok Szécsi Zoltán, aki az egri Jászberényi Gáborral osztozik a kapus posztján. A vezetőedző úgy gondolja, a Brendon-ZF Eger bármire képes lehet. A jövő évi bajnokságban ugyan lesz néhány nagyon erős rivális - a Domino, a Vasas és a Ferencváros -, az új, fajsúlyos vidéki csapat azonban ott lehet a döntőben. Gerendás szerint a helyzet hasonlít ahhoz, mint amit 12 éve a BVSC-nél átélt: akkor a hetedik helyen vette át a vasutasokat, és nyolc hónapra rá bajnoki döntőt játszottak. Ahogy akkor volt esélyük a győzelemre, most ismét lehet.

Ezek is érdekelhetnek