Mennyit keres a diákmunkás?

Kinek számítógépes programokra, kinek mozijegyre, kinek a drága albérletre - a diákok legtöbbjének bizony jól jön a nyári kereset. A munkával kecsegtető iskolaszövetkezeteknél máris ötszörös a túljelentkezés, s előnyt élveznek, akik egész évben szorgoskodtak.

FiatalokCsászár Jenő2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Mennyit keres a diákmunkás?

- Legutóbb napszámosnak álltam, s kőműves mellett emelgettem a gerendákat reggel héttől este hétig. A túlóráért persze nem kaptam egy fillért sem - mutatja feltört tenyerét a tizenhét éves Richárd. A fiú most ballagott egy informatikai középiskolából, s ősztől levelezőn tanul tovább. Bár a diákok hivatalosan csak tizenhat éves koruktól vállalhatnak munkát, az Eger környéki faluban élő kamasz már tizennégy éves korában elszegődött a helyi szőlősgazdákhoz. A keresetét sokáig hazaadta, mert a szüleinek nem telt az iskoláztatására. Mostanra azonban megmakacsolta magát a fiatalember, s a pénzéből megtart valamicskét, hogy meghívhassa moziba vagy kólázni a barátnőjét.

{p} Ricsivel a Meló-Diák országos munkaközvetítő hálózat egri irodájában találkozom. Éppen Prokaj Mónikát, az iskolaszövetkezet munkatársát faggatja, tudna-e számára valami elfoglaltságot. Lássuk a lehetőségeket: árufeltöltés a nagyáruház pékségében, éjszakai hajtogatás a nyomdában, címkeragasztás a pincészetben. A lányok csinosabbja különféle rendezvényeken hostesskedhet, aki pedig jól beszél egy-két idegen nyelvet, segíthet eligazodni az Eger utcáin sétáló turistáknak.  - Ajaj, a pékség, azt már ismerem. Olyan nagy a szigorúság, hogy csak suttyomban ehet meg az ember egy-két sütit. Még a töröttel, a selejttel is elszámoltatnak - vigyorodik el Ricsi. Ám ha nincs más, elvállalja. Abba is bele kell törődnie, hogy napjában két órát utazzon, most ugyanis csak a gyöngyösi áruházban keresnek besegítőt. Az iskolaszövetkezet munkatársai szerint még ez is jobb, mint a feketemunka. Korábban divat volt leruccanni a Balatonhoz a nagy pénzkereset reményében. Ma már ilyesmit sem érdemes megkockáztatni, ugyanis előfordulhat, hogy a kamasz hetekig gürcöl egy tóparti büfében reggeltől estig, ám végül csak szidást kap fizetés helyett.

{p} A vállalkozók gyakran semmilyen szerződést nem kötnek az alkalmi kisegítőkkel, ők pedig nem tudnak kihez fordulni, ha kisemmizik őket. A szervezett munka biztosíték arra, hogy senki se robotoljon ingyen a vakáció alatt.  Az egri Meló-Diák ötszáz tagot számlál, de csak százuknak jut rendszeres munka. Sok cég fél attól, hogy diákokat foglalkoztasson, rajtuk ugyanis nehezebb számon kérni, ha hibáznak vagy ellógják a műszakot. A megbízhatatlan kamaszok hamar kihullanak a rostán, s helyükbe azok a főiskolások állnak, akiknek valóban a megélhetésük függ az "állás"-tól. Nyaranta is azoknak van rá esélyük, hogy elcsípjék a megbízásokat, akik a tanévben is heti három napot szorgoskodtak. A nappali munkáért legalább 305, az éjszakaiért 350 forintos órabér üti a fiatalok markát.A hevesi iskolaváros munkaközvetítő irodái késhegyre menő küzdelmet folytatnak, hogy megnyerjék a munkaadók kegyeit. A Meló-Diáknál például épp egy főiskolás lány végzi a piackutatást. Rita sorra hívogatja a vállalkozásokat, de csak néhányat sikerül rábírnia, hogy vakációzókat vegyen fel. A cégek drágállják a diákmunkaerőt, és a szabadságolások idején inkább a saját alkalmazottaikat túlóráztatják.- A számítógépemet szeretném felújítani, ezért hordom ki a szórólapokat - meséli a tizenhét éves Péter. Jól tudja, sosem fog meggazdagodni belőle, a kézbesítésért igen keveset fizetnek. És persze gyakran a körmére néznek az ifjú "postásoknak", nehogy a kukában vagy a lépcsőfeljáróban kössenek ki a reklámkiadványok ezrei.

{p} Péternek sokat kell talpalnia, mire összegyűlik az új monitor vagy a konditerembérlet ára.- Egyelőre semmit nem ígérhetek. Gyere be hetente és érdeklődj! - ezt tanácsolják a kilincselő tiniknek a hevesi megyeszékhely másik irodájában, az Egri-Diákban. A lányok fagylaltot mérhetnek, a jó fizikumú fiúk a szomszédos Mezőkövesd autóalkatrészeket gyártó üzemében segédkezhetnek. Vidéken legfeljebb 320 és 450 forint közötti órabért ajánlanak a tizenéveseknek, s ez legalább 100-120 forinttal kevesebb annál, mint amennyit a fővárosi diákok tehetnek zsebre. A budapestiek nemcsak az országos hálózattal rendelkező irodák kínálatából válogathatnak, de az interneten is "mazsolázhatnak", ha beütik a diákmunka szót valamelyik keresőprogramba. Külön előny a nyelvtudás meg a jogosítvány. A fürgébbek saját robogóval motoros futárnak állhatnak, s nemcsak a pizzával, de a fizetővendég-szobák kulcsaival is száguldozhatnak a városban. Akiknek mindez sikerül, szerencsésnek érezhetik magukat, hiszen ők nemcsak költik, de keresik is a pénzt a hosszúra nyúló nyári szünetben.

Ezek is érdekelhetnek