A vándorló Balaton meg a többiek

Elég egyetlen hétre kicsöppenni a hazai futballélet "szenzációiból", s máris úgy érezhetjük, mintha egy másik bolgóról jöttünk volna...

FiatalokKun Zoltán2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
A vándorló Balaton meg a többiek


A futballért mindenre hajlandó embernek nem könnyű egy hetet kibekkelni úgy, hogy semmilyen információt nem kap. Én viszont kíváncsi voltam, miről maradok le, ha egy hétig hírek nélkül maradok: nyaralás előtt kikapcsoltam a telefont, elfelejtettem az internetet, a tévét meg kivettem a bőröndből, úgyhogy teljes volt a hírzárlat.
Aztán ahogy hazaérkeztem, irány a teletext. Éppen sorsoltak az NB I-ben, javában böngészhettem a párosításokat. Honvéd-Debrecen, Győr-Fradi, Nyíregyháza-Békéscsaba, Kaposvár... Hoppá! Nyíregyháza? Gyorsan elő a tavalyi tabellát, nézem rendületlenül, hát a Nyíregyházát akkor is csak az NB IB ötödik helyén látom, ami legfeljebb osztályozót ért, de az beugrik menten, hogy ott a Haladás kiütötte a nyírségieket. Ha mégis NB I-es a csapat, az csupán azért történhetett, mert Miskolcon végképp jobblétre szenderült a futball. Meg is nyugszom, Nyíregyháza be, Diósgyőr ki, bejött a papírforma. Lássuk csak tovább a meccseket: Kaposvár-Vasas, Diósgyőr-Pápa. Ajaj, ez már bonyolódik!
Szóval, ha a szabolcsiak nem a Diósgyőr jogán lettek élvonalbeliek, akkor vélhetően a szintén húzós pápai nevezést nem fogadta el a liga. De rossz az elmélet, hiszen a Diósgyőr mellett éppen a Pápa szerepel a párosításban. Hát akkor ki hiányzik? Gyors számvetést készítünk: Pécs van, Zete van, Videoton van, a Haladással viszont senki nem játszik. Mert Haladás nincs. Pedig, ugye, nemrég még volt, éppen kiverte a Nyíregyházát az osztályozón, erre fel a Nyírség NB I-es, a Haladás meg nem az. Teljesen világos. De ne vitatkozzunk a tényekkel: a Lombard FC Tatabánya után Szombathelyen is kifújt. Elő a szaksajtót, kissé biztosan okosabb leszek, hát mit látok: a Lombard FC előkészületi meccset játszik. Az a Lombard FC, amelyik - ugye - nincs. Csakhogy kiderül, ez a Lombard nem az a Lombard, a tulajdonos Szombathelyről Pápára költözött, és vitte magával az NB I-es jogot is. Az most mellékes, hogy a tulajdonosra ezért néhány Hali-drukker megorrolhat, maradjunk a tényeknél: ezentúl Lombard FC Pápa a csapat neve. Na de ez már megint magas. Egy hete még Pápai Balaton FC volt a klub, ami nagyon eredeti, mert Pápán - emlékeim szerint - nincs ott a Balaton mint tó, de mindegy, a jelek szerint már nincs ott a Balaton mint szponzor sem, tehát helyreállt a világ rendje.
{p}Csakhogy alább olvasom, hogy a Diósgyőri Balaton FC is edzést tartott. Ez megint fejbe vág, de már alig veszem zokon. Kissé ugyan nehéz elképzelni, hogy ezentúl sörpocakos német turisták özönlik el Miskolcot, mert szeretnének egyet vízibiciklizni az Avas alján terpeszkedő Balatonban, de ne foglalkozzunk ezzel, a lényeg, hogy van Diósgyőrünk és Balatonunk is. Aztán eszembe jut, hogy tán egy hónapja írtunk róla: a mi drága focivezéreink azt is megmagyaráznák, ha mondjuk Kazincbarcikára költözne a Balaton FC. Alig ötven kilométert tévedtünk.
Sebaj, járunk majd még közelebb is, legközelebb esetleg a fehérvári futballcsapat veszi fel az Újpest nevet, és az összhatás kedvéért néhány hónapra a Dunát is kikölcsönzi a flottillával együtt.
De ne idézzünk rémképeket, a Videotonnál úgyis baj van, állítólag Csertői Aurél és Csank János egyszerre akart edzést tartani. Ezt természetesen megint nem értem, hiszen tudomásom szerint Csertői a Balaton FC edzője, a Balaton FC viszont nem Fehérvárra, hanem Diósgyőrbe költözött. De nem, én gondolom rosszul, Csertőit szerződtették a Vidihez, az addigi edzőt, Csankot meg kirúgták. Csank Jánosnak kevesebb pénzt akartak adni a fehérváriak: az edző ebbe nem ment bele, akkor annyiban hagyták a dolgot. Másnap belement, erre felmondtak neki. Tényleg csak én vagyok a hülye?
Nem, szegény Détári Lajost is annak nézik, olvasom tovább. Képzeljük el Dömét, aki lemegy Diósgyőrbe a semmibe, visz magával húsz labdát, hogy legyen mivel edzeni, mindennap tart egy-két foglalkozást a nagy bizonytalanság dacára, és amikor végre rendeződni látszódnak a problémák, indulhat a csapat az NB I-ben - jutalomból kirúgják. Vajon mi volt a bűne az eltelt három hétben? Legfeljebb annyi, hogy egyetlen bajnokit sem nyert a csapata, ami bajnokság híján azért tán nem annyira tragikus.
Détári azt mondja, már meg sem lepődik ezen. Én még igen. De fejlődöm: az már teljesen hidegen hagy, hogy Dragóner Attila aláírt Belgiumban, mégis Portugáliában jár edzésre; hogy Torghelle Sándor Hollandiában egyezik meg az elnökkel, ám egy angol klubban folytatja; hogy a legjobb magyarok közé sorolt Tököli Attila megelégedjen a német másodosztállyal.
Az augusztus 7-ei rajtig még egy hét van hátra; bizonnyal vár ránk néhány edzőváltás, egy-két telephelycsere és sok-sok furcsa ügy. Úgyhogy aki netán most indul nyaralni, annak bízvást tanácsolom: csak tegye be a bőröndbe azt a kistévét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek