Visszaszámlálás

Jelentem, már csak négyet kell aludni (szorgalmasabbak, akik közé a tudósító is szívesen számítja magát, persze akár meg is duplázhatják ezt a szép számot). Négy nap múlva vége a megpróbáltatásoknak. Négy nap múlva kezdődik az iskola.

FiatalokTörök Monika2004. 08. 27. péntek2004. 08. 27.
Visszaszámlálás


Négy nap múlva nem kell sírva könyörögni a szomszéd néninek, hogy legalább az egyikre vigyázzon, ha már a többi hármat nem vállalja. Négy nap múlva nem kell attól zöldsokkot kapni, mi legyen az ebéd, és az miért nem jó egyik büdösnek sem. Négy nap múlva reggel kiürül a lakás, nem kell a kamaszokat, akik hevernének délig, mint a fekvőbirtok, kirugdalni az ágyból, nem kell állandóan Minimaxot nézni, nem kell idióta gyermekdalocskákkal, mesekönyv-nézegetéssel szórakoztatni a kisebbeket. Négy nap múlva reggel nyolctól délután legalább kettőig más őszül meg az idegességtől. Négy nap múlva nem fognak nap mint nap fagyira, mozira, strandra, minden hülyeségre, ami színes és szembejön, pénz kérni. Négy nap múlva nem kell mátrixba foglalva nyomon követni, merre járnak épp, mert - ez az optimista megközelítés - mind ott lesz.
Már csak addig kell, kedves szülőtársak, valahogyan, fogat összeszorítva kibírni.
Igazán nem a pánikkeltés kedvéért, de azért - csöndben, tisztelettel - kérdem: minden könyvre van már borító? Na csak azért, mert nincs ám minden bolt nyitva a hétvégén, csupán a nagyok, ott meg az élő szervezetre igen veszélyes koncentrációban fordulnak elő az úgynevezett tömegek, ráadásul a populáció nyolcvanöt-kilencven százaléka ugyanarra vadászik, mint mi, azaz hogy micimackós tolltartóra, szögmérőre és hábés cerkára, úgyhogy kell ahhoz egy kis elszántság, önfegyelem és izomerő, hogy megszerezzük, amit a gyerek kíván, bármi áron, ökölcsapásokkal is akár. Aggodalomra semmi ok, még csak péntek van, ha időben elindulunk, még ki tudjuk húzni a vízből az utódokat, s ha szerencsénk van, egyet sem felejtünk a nyári táborban. Igaz, kicsit sipákolni fognak, hogy hát mé' kell nekik a nagy nyár kellős közepén, de ilyenkor kis taslik keretében említsük meg nekik, hogy magunk ezt már idejekorán felvetettük.
Aztán, miután megkíséreltük kifizetni a kasszánál a sok vackot, folytassuk így: a minisztérium megvizsgálja azt is, a tankönyvek, kiadványok mennyire igazodnak a kerettantervi követelményekhez. Pár év alatt szeretnék elérni, hogy csak a kerettanterveknek megfelelő könyvek kerüljenek fel a tankönyvjegyzékre - ezzel is biztosítván a tanszabadságot és a választás jogát.
Otthon, a fehér blúz vasalása közben se lankadjunk, mondjuk bátran el, hogy az önkormányzatok továbbra is finanszírozhatnak pluszórákat, a rendeletekben meghatározott óraszámokat azonban - a testnevelés és a hittan kivételével - nem lehet túllépni.
Ezt ismételgessük mindaddig, míg a gyermekek álomba nem szenderülnek, s akkor megnyugodhatunk. A srácok érzéstelenítéssel mennek holnap-holnapután a tanévnyitóra.

Ezek is érdekelhetnek