Ritmusok - érzések

E heti ajánlatunk szereplői: a Fleetwood Mac, László Attila és a Blues Jam In Chicago I-II. című korongok közreműködői.

FiatalokBorzák Tibor2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Ritmusok - érzések


Rock
A hatvanas évek végén feltűnt sikercsapat, a Fleetwood Mac még mindig hallat magáról, igaz, az évtizedek során az örökös zenészváltás miatt alaposan kicserélődtek a tagok. Lemezeik közül több mint 35 millió példányban talált gazdára a Rumours. Ezt a sikert már nem tudják megismételni. Tavaly kiadtak egy vadonatúj, popdalokat tartalmazó stúdióalbumot, de alig figyeltek oda rá. Szerencsére a banda legszebb időszakára, a klasszikus rockot és bluest idéző pillanataikra is vevők lehetünk, mivel a Sony Music egymás után jelenteti meg legendás korongjaikat, természetesen digitálisan feljavított változatban. Ezek közé tartozik az 1969-es The Pious Bird Of Good Omen, melyen egyebek közt hallható az 1968-ban komponált Black Magic Woman, melyet két évvel később Carlos Santana is műsorára tűzött. A Fleetwood Mac pályájának korai lemezei a Blue Horizon sorozatban látnak napvilágot, azaz nemcsak a kor technikai követelményeihez igazodnak, hanem eddig ismeretlen vagy kiadatlan felvételeket is tartalmaznak. A The Pious... például öt változatban szerepelteti a zenekar Need Your Love So Bad című szerzeményét. (Sony Music/Columbia)

Jazz
László Attila gitárvirtuóz (aki a Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának docense!) neve ismerősen cseng a műfaj kedvelőinek körében. A művész-tanár nem csak a jazz területén mozog otthonosan, hanem a könnyűzenei világban is, hiszen Cserháti Zsuzsának és Charlie-nak is írt számokat. Saját zenekarával sok szép sikert ért el itthon és külföldön egyaránt, a legnagyobb jazzmuzsikusokkal játszott. László Attila ezúttal nem megszokott együttesével, hanem zenész barátaival készített lemezt. Az On The Broadway című anyagot jazz-örökzöldekből válogatta, így például felcsendül a sokak által ismert Summertime is. Magyarországon ritka a színvonalas, kizárólag "standardokra" alapozó album, és ha még azt is hozzávesszük, hogy a közreműködők mindegyike nemzetközi hírű zenész, valóságos zenei csemegéről beszélhetünk. A szaxofonos Tony Lakatos, a zongorista Oláh Kálmán, a bőgős Egri János, a basszusgitáros Lattmann Béla és a dobos Lakatos Pecek Géza és László Attila régóta tervezi a közös muzsikálást. Most megvalósult az álmuk, mi pedig játékukat hallgatva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy füstös jazzklubban ücsörögnénk a Broadwayen. (Tom-Tom Records)

Blues
Harmincöt évvel ezelőtt műfajtörténeti dokumentum született. 1969. január 4-én a chicagói Chess stúdióban az angol blues nagy reménysége, a Fleetwood Mac (lásd fenti ajánlatunkat is!) fekete zenészekkel és énekesekkel - Otis Spann, Willie Dixon, Shakey Horton, J. T. Brown, Guitar Buddy, Honeyboy Edwards, S. P. Leary - több tucat felvételt rögzített. Egy részük felkerült a Blues Jam At Chess című korongra, melyet érthetetlen módon nem fogadott valami lelkesen a lemezvásárló közönség. Pedig az egyetlen napra korlátozódó stúdiómunka minden szempontból kimagasló volt: a blues legnagyobb egyéniségeinek szerzeményeit adták elő a kor legnagyobb bluesmuzsikusai. Az értékes stúdiófelvételek most újra előkerültek, és két lemezen közkinccsé váltak. A Blues Jam In Chicago I-II. a teljes anyagot tartalmazza újrakevert formában és bónuszokkal. Háttérinformációkkal, illetve magával a történettel a hajdani producer, Mike Vermon szolgál a kísérőfüzetben. A chicagói session ismeretében nem nehéz megállapítani, hogy a Fleetwood Mac milyen nagy utat tett meg az évtizedek során! (Sony Music/Columbia)

Ezek is érdekelhetnek