Nézőtéri indulatok

Szegény a magyar sport, akár a templom egere. Olimpiát járt úszóink legelszántabbjainak zsíroskenyér-túrát szerveztek Hódmezővásárhelyre, a rövidpályás országos bajnokságra, a Zalaegerszegi TE pedig lassan a városházát is elfutballozza. Ebbe a nincstelenségbe robbant bele a hír, hogy a futballmérkőzések zavartalan lebonyolítására hamarosan egymilliárd forintot fordítanak.

FiatalokPalágyi Béla2004. 11. 19. péntek2004. 11. 19.
Nézőtéri indulatok


Ebben benne lesz a rendőrök lovának zabpótléka, a szakszerű kardlapozás, a beléptetési rendszerek biztonságossá tétele, valamint a kifújt könnygázsprayek pótlása. Mértékadó értelmiségi körökben azt mondják: hát eszüknél vannak ezek, milliárdot költenek arra, hogy néhány száz bekómált huligán jóízűt pofozkodjon? Való igaz, ennek a pénznek lenne számos más helye, de azért azt se feledjük, ma már egy-egy focimeccsre a média a legedzettebb haditudósítóit küldi. És ez cseppet sem tréfadolog.
Gondoljunk csak 1969 nyarára, amikor Honduras El Salvadorral játszott világbajnoki selejtező mérkőzést. Két meccs nem hozott döntést, a harmadik összecsapást Mexikóvárosban rendezték. A 103. percben "Pipo" Rodriguez szerzett vezetést El Salvadornak - mire kitört a két ország között a háború, harckocsik, repülők, ahogy kell. Az összecsapásoknak kétszáz halottjuk és ezer sebesültjük volt, az anyagi kár dollármilliókra rúgott, a meccset az ENSZ Emberjogi Bizottsága fújta le.
Vagy 1985. május 29.: a Bajnokcsapatok Európa-kupája döntőjén  az FC Liverpool-Juventus mérkőzést vívták a brüsszeli Heysel stadionban. Az angol drukkerek áttörték a két tábor közötti szögesdrót-kerítést, s rátámadtak az olasz szurkolókra. A Juventus a pályán 1-0-ra győzött, a lelátón 39 ember meghalt, több mint négyszáz megsebesült.
Mi itt még nem tartunk. Nálunk "csak" pofozkodnak, robbantgatnak, metrószerelvényeket hajigálnak meg sörösüvegekkel, s ha már nem lehet "huhogni", akkor banánt dobálnak a pályára a rasszizmus elleni harc jegyében... A Békéscsaba-Debrecen mérkőzésen a csabaiak tojásokkal vették tűz alá a vendégeket, az akció metakommunikációs jelentését nem sikerült megfejteni, mindenesetre a rendőrök - biztos, ami biztos - könnyfakasztó gázzal késztették elérzékenyülésre a két csapat híveit. A futball már csak ilyen... Az emberiség úgy alakította ki magának ezt a játékot, hogy legyen hol az indulatait, a társadalmi feszültségeit levezetni.
{p}
Elnézem a jégkorongmeccseket, ahol műanyag vértbe öltözött végvári vitézek vívnak ádáz küzdelmet, reccsen a plexipalánk, olykor a csont is, ám a lelátón a szurkolóknak eszükbe sem jut utánozni azt, ami a jégen zajlik. A kosárlabdapalánkok alatt jegenyetermetű óriások feszülnek egymásnak, a közönség olykor néhány papírgalacsin bedobálásával, zengzetes ódákkal veszi ki a részét a harcból - aztán békésen hazamegy. Ezzel szemben az Energie Cottbus pályáján egy szemfüles kábítószer-kereső kutya egy nyolckilós füstbombát szagolt ki a föld alatt, melynek töltetét gyártói puskaporral dúsították. Ha felrobban a túlméretezett pirotechnikai készítmény, Lőw Zsolték hívei órákig kereshették volna egymást a lelátón.
A miskolci önkormányzat ötvenmillió forintos segélyt szavazott meg nemrég a diósgyőri stadion biztonságossá tételére. Árán megmagasítják a kerítést, így a nézők nehezebben fognak tudni a pályára ugrálni, hogy egy jóízűt pofozkodjanak Vincze Ottóékkal. Térfigyelő kamerákat szerelnek fel, valamint beléptető rendszert helyeznek működésbe. Nyilván olyasvalamit várnak mindettől, hogy a drukkerek cilinderben, csokornyakkendőben, sétapálcával érkeznek majd a mérkőzésre (ámbár a sétapálcát a biztonságiak aligha engednék bevinni a nézőtérre). A miskolci honatyák remélik, hogy a beruházás nyomán tisztes családapák gyerekükkel együtt választják programnak a meccsnézést a templom után. Ez rendben is lenne, viszont a pályán kívüli rendőri jelenlétről is gondoskodnia kell valakinek azok után például, hogy a nyíregyháziak elleni attak során már a kockaköveket szedték fel az egykori ipari fellegvárban.
Kereshetnénk összefüggést a forrongó nézőtéri indulat és a megélhetés szűkössége között, de ez sem vinne sehová. A kőkemény vandálok repülőgépen érkeznek jómódú uniós országokból, hogy aztán Pesten a Vörösmarty téren lefocizzák a díszlámpákat, és kocsmákat (bocsánat: pubokat) tegyenek romhalmazzá, miközben szivarzsebből vágják ki a cechet.
A foci veszélyes üzem lett, s mint ilyet, biztonsági berendezésekkel kell ellátni. A beruházás nem eleve kidobott pénz, hiszen egy-egy szenvedélyesebb mérkőzés után fizetni kell a büntetést forintban, euróban (a hatóságok talán még szurkolnak is, hogy legyen egy jó kis balhé, amitől hízik a kassza). Lehet, hogy a következő "Nagy Októberi Szocialista Forradalom" nem az Aurora ágyúlövésére, hanem valamelyik futballbíró sípszavára fog majd kitörni?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek