Úrilány a bűnöző bőrében

Érettségi előtt kapta meg a film női főszerepét. A "miskolci bonniésklájd" bűnözőpáros szerelmi történetének ősbemutatóján pedig már elsőéves joghallgatóként készült vizsgáira a 19 éves Ráczkevy Ildikó.

FiatalokKeresztény Gabriella2005. 01. 21. péntek2005. 01. 21.
Úrilány a bűnöző bőrében


Amikor beszélgettünk, természetes szépsége, filmben látott tehetsége mellett lenyűgözött a tősgyökeres miskolci lány okossága, céltudatossága, fegyelmezettsége. Nem véletlenül választotta őt annak idején csaknem hétszáz jelentkező közül Deák Krisztina filmrendező. Pedig Ildikó, régi kifejezéssel élve, "jó házból való úrilány," egyedüli gyermeke vállalkozó papájának, rádióriporter mamájának.
- Annyi előzménye azért volt a kiválasztásomnak, hogy gyerekkoromban játszottam néhány miskolci zenés darabban, hiszen nem titok, hogy a lelkem mélyén színészi ambíciókat is dédelgetek - meséli. - Nagyon örültem a szerepnek, és imádtam a forgatás minden pillanatát! Ráadásul minden a szülővárosomban zajlott, ahol a helyszínek otthonossága egyfajta biztonságérzetet nyújtott. Azóta sokan megkérdezték tőlem, miért nem inkább a színművészetire jelentkeztem. Azért, mert a jogi egyetem régóta kitűzött célom, rám pedig nem jellemző, hogy módosítsak. A jogra nekem szükségem van ahhoz, hogy két lábon álljak ebben a zűrös világban. A színészi vágyak és a jogi diploma nem zárják ki egymást.
- Könnyen sikerült a valóságban is létező Tünde bőrébe bújnod?
- Erre nem volt szükségem, hiszen a vásznon megjelenő karakternek, Lilinek már szinte semmi köze nincs hozzá. Őt teljes egészében magamból építkezve teremtettem meg. Lili megszületése metamorfózis, egy hosszú átalakulási folyamat eredménye, s végül a személyiségem része is lett. Mivel a filmben főleg a szerelem, a hihetetlenül erős lelki kötődés dominál, azt hiszem, nem volt nehéz ennek az érzékeny fiatal lánynak a figuráját megformálnom.
- Mi a véleményed az igazi miskolci "boniésklájd" cselekedetéről?
- A pár története tanulságos üzenet a mai fiataloknak. Borzasztó könnyű eltévelyedni, olyan mélységekbe csúszni, ahonnan már nincs visszaút. Néha elég hozzá egy banánhéj... Hogy ne sodródjunk el a többiekkel, az családi hátterünktől, környezetünktől, neveltetésünktől, a társadalmi elvárásoknak való megfelelési szándékunktól függ - ezek szerencsére sokunknak biztos és erős kapaszkodók. Ám ez sem a film, sem a valós történet szereplőinek nem adatott meg. Ezzel nem az igazi párost szándékozom felmenteni, csupán kerestem és felleltem a bűnelkövetés motivációit, ami gyökeresen megváltoztathatja az életünket. Novák Tünde tettét pusztán a kívülálló logikájával véleményezhetem. Nincs jogom ítélkezni felette, legfeljebb sajnálhatom: jogos büntetésén kívül a sors is megtépázta, amikor szerelme öngyilkos lett a börtönben.
- A forgatáskor találkoztál vele?
- Nem, bár az elején, amikor a könyvét olvastam, szerettem volna. Utólag azt mondom: az alakítás szempontjából talán jobb is így. Később viszont, a stábbal együtt véletlenül összefutottunk vele a miskolci börtön étkezdéjében. Összevillant a szemünk egy pillanatra. Furcsa helyzet volt. Művészet és valóság, égbekiáltó különbséggel! A hajam zsírosan lógott, szemem alá hosszú órákig sminkeltek kék-zöld foltokat, a ruhám koszos volt, úgy néztem ki, mint egy összegyűrt papír. Tünde viszont üde látványt nyújtott a fényes hajával, tiszta ruhájával, kisimult arcával... Most az egyetemen kell helytállnom, de nem féltem magam. Munkamániás vagyok, a sok feladat inkább pluszerőt ad, és újra feltölt energiával.
{p}
Miskolci boniésklájd
A legendás bűnözők élete könyvbe, majd filmbe kívánkozik. Így történt ez hajdanán Bonnie-val és Clyde-dal, a szimpatikus rablópárossal. Ritka eset, amikor egy szerelmespár bankrablóvá válik, úgy mint néhány évvel ezelőtt Novák Tünde és Fekete László, akiket a sajtó frappánsan miskolci Bonnie és Clyde-nak nevezett el, és népszerűségük a Viszkiséhez közelített.
A témából Deák Krisztina készített filmet Novák Tünde naplóregényének felhasználásával. Aki a régi Bonnie és Clyde-hoz hasonló filmre számít, annak csalódnia kell - bár lehet, hogy kellemesen -, mert a rendezőnő nem akart mindenáron dögös akciófilmet forgatni. Ő ugyanis a két bűnözővé váló fiatal kapcsolatára koncentrál, a miértekre keresi a válaszokat. Megpróbál betekinteni a lélek bugyraiba, ahogyan a Jadviga párnájában is tette. De ennek ellenére, aki izgalomra vágyik, annak sem maradhat hiányérzete, hiszen a bűnözőromantikához hozzátartoznak a lövöldözések, az autós üldözések és más, menekülésekkel megspékelt nyalánkságok. A hús-vér figurák, az életszerű párbeszédek és napjaink szlengje miatt a néző nem tud elmenekülni a magyar valóságból a filmek álomvilágába, még másfél órára sem. A hitelességhez hozzájárulnak a tehetséges fiatal színészek, Ráczkevy Ildikó és Karalyos Gábor is.

Ezek is érdekelhetnek