Békéscsabán is áll a bál

Megkezdődött a báli szezon - Békéscsabán mindjárt kettő is: a hagyományos, jótékonysági célú, képárveréssel spékelt vigalom és egy másik, a Kórház utcai sportpálya környékén...

FiatalokFábián István2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Békéscsabán is áll a bál

A honi futball egy jeles vezetője még az ősz közepén kijelentette: a Békéscsaba végigjátssza az őszt. Aztán majd meglátjuk... Válaszolta ezt azon kérdésünkre, hogy mi igaz a viharsarkiaknál kezdeményezett vizsgálatból. Elvégre nem az Előre az egyetlen, amely tartozik, és enyhén szólva többet költ, mint amennyire fedezete van. Az illető vezető vagy látnok, vagy már akkor tudott az ügyről, amelynek részleteit a jelek szerint hamarosan nyilvánosságra hozza a Nemzeti Nyomozó Iroda. A klubnál folyó pénzügyi vizsgálat visszásságokra derített fényt. Kerekes Imre Györgyné decemberben lapunk érdeklődésére még azt sem ismerte el, hogy kihallgatták Budapesten. Az ügyvezető asszony február 2-án azt is nyilatkozta, hogy csak szóbeszéd a csapat Dunántúlra költözése.
A legkonkrétabban eddig az elmúlt heti megyei közgyűlés után Varga Zoltán elnök fogalmazott: azért vonták meg a több éve érvényben lévő ponttámogatást a csapattól, mert a lila-fehérekhez átutalt pontprémiumot nem arra használták fel, amire megszavazták - ezt ugyanis már megállapították az adónyomozók. Ismereteink szerint a nyilvánosság előtt eddig soha nem szerepelő Darko Cadinic bosnyák üzletember az elmúlt héten pénteken "kipakolt": ha a közgyűlés kiszáll, akkor ő pakol, már úgyis régebben tárgyal dunántúli városvezetőkkel.
Hogy ennek mennyi köze lehetett a "kiszállás"-hoz, nem tudni. Tény viszont: az ellenzéki képviselők nélkül szavazó negyventagú testület egy tartózkodással, huszonnégy igennel felfüggesztette (tehát nem megvonta) a támogatást a liláktól. Mielőtt valaki meghatározó nagyságrendre gondolna, ideírjuk: a pénz tavaly nyárig 350, ősz óta (írd és mondd) 400 ezer forint pontonként. Tessék ezt beszorozni nyolccal!
A döntést a többségi tulajdonos azzal kommentálta az egyik napilapban: "Velem nem fognak szórakozni." Az is kiderült szavaiból, hogy megromlott a kapcsolata az ügyvezetővel. Cadinic sajtótájékoztatót is meghirdetett, ez feltehetőleg izgalmasabb lesz ugyan, mint az utóbbi évek összes szurkolói ankétja együttvéve, de nem valószínű, hogy az egymásra mutogatáson kívül jut valamire a Party étterem közönsége.
A hét elején felröppent egy másik hír is: egy (!) euróért megvenné a csapatot a Békéscsabai Önkormányzat. Ha valaki azt hiszi, lelátói viccről van szó, bizony téved. Az ajánlatot a helyi önkormányzat sportbizottságának vezetője tette. Vegyük úgy, hogy ez nem más, mint a szándék megnyilvánulása: lehetőleg ébren kell tartani az érdeklődést a csapat körül ezekben a válságos napokban...
Hosszú ideig emlegették, hogy az egyesületek nyakán kolonc a sok társadalmi (nemritkán politikai) szervezet, amelyek mindenbe beleszólnak, ezért a klubok képtelenek önálló döntésre, lefogják a kezüket. Most felvetődhet viszont az ellenkezője is: jót tesz-e a magyar futballnak, ha egy-egy klub "gazdasági történéseiről" jószerével évekig senki semmit sem tud, és minden kérdésre azt szajkózzák: "üzleti titok, a tulajdonosi kör dönt".

Ezek is érdekelhetnek