Ritmus

E heti sztárok: Vanessa-Mae, a Kings of Leon. Vangelis.

FiatalokBorzák Tibor2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Ritmus

Vanessa-Mae: Choreography
(Sony Music/Classical)
Olyan, mint korábban Mozart vagy Mendelssohn volt, igazi csodagyerek - mondták róla. A kínai anyától és thaiföldi apától származó Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson picinyke lányka volt, amikor megjósolták neki, hogy óriási karriert fut be. Alig érte fel a zongorát, már ismerkedett vele. Négyévesen került el édesanyjával együtt Londonba, azóta is ott él. És valóra vált a jóslat: Vanessa-Mae néven meghódította a világot, a hagyományos és a modern zenét ötvöző, főként elektromos hegedűhangzásokra épülő művészetét sokan imádják. Régen kitört a klasszikus muzsika berkeiből, az ezredfordulóra már milliós lemezeladással büszkélkedhetett. Bezsebelt egy csomó szakmai díjat, és mindenféle "leg" birtokosa. Tegyük gyorsan hozzá: még csak huszonkét éves! És máris olyan sikeres múltja van, melyet kevés kortárs művész tudhat magáénak. Vanessa kisasszony hetedik lemeze újfent fantasztikus élményeket tartogat. Lendületes Hacsaturján-opusszal nyit és andalító Handel-percekkel zár. Vangelis kompozícióját is eljátssza, s ízelítőt ad kubai ritmusokból és tangóból is, miközben a Royal Filharmonikusok kísérik. Igazi zenei csemege a Raga's Dance, melyben saját hegedűjével felesel.

Kings of Leon: Aha Shake Heartbreak
(BMG/RCA)
Négy amerikai, nashwille-i srác alkotja a King of Leon csapatát. Egészen pontosan három testvér és egy unokafivér. Korábban templomi muzsikusok voltak, de szerencsére nem estek bele abba a csapdába, hogy onnan csak kevéske sikerrel kecsegtető zenei utakra tévedjenek. A 2000-ben szerveződő formáció remek nevet választott magának és persze remek stílust is. A hetvenes éveket idéző rock and roll szól tőlük, amit néhol megfűszereznek későbbi időkből származó new wave-es hangzással. Mindez nem retroblöff, ahogy néhányan gondolják. A Kings of Leon igenis kialakított magának egy sajátos stílust, szem előtt tartva elődei hagyatékát, Rolling Stones, Neil Young, Tom Pretty, Aretha Franklin példáit. Debütáló albuma 2003-ban látott napvilágot Youth And Young Manhood címmel, és alig egy évre rá elkészült a második korongjával is, melyen többféle hangulat uralkodik. Mindazonáltal elsőként az tűnik fel, hogy nincs törés az együttes pályáján. Bebizonyította létjogosultságát és azt, hogy nem csupán egyetlen dobásra képes. Új hanghordozója két verzióban került forgalomba, a "fehér" rövidebb, a "fekete" valamivel hosszabb műsoridőt tartalmaz.

Vangelis: Alexander - Original Motion Picture Soundtrack
(Sony Music/Classical)
Monumentális filmhez monumentális zene kell. Ilyenkor a legtöbb rendezőnek a jó öreg görög komponista, Vangelis jut az eszébe. Oliver Stone is sztereotípiákban gondolkodhatott Alexander című mozija tervezésekor: nemcsak a figurák eljátszásához hívott sztárokat, hanem egyéb munkákra is. A sztori adja magát: a történelem legendás alakja, Nagy Sándor hadvezér áll a középpontban, aki huszonöt éves korára az akkor ismert világ jelentős részét meghódította. Ám a rendező nem érte be ennyivel, csavart egyet a meneten Nagy Sándor és barátja meleg hőfokú vonzódásának ábrázolásával. De így legalább van miről beszélni. Lehet persze a filmzenéről is ódákat zengedezni - merthogy megérdemli. Az Oscar-díjas Vangelis nem nyúlt mellé, de hát tudjuk ezt a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 óta. Több mint tíz éve nem alkotott már filmzenét, éppen itt volt az ideje. Az Alexanderhez tizennyolc új szerzeményt írt, mindegyik magán viseli a Vangelis-védjegyet. Ezen a lemezen is szerepel a fentebb méltatott Vanessa-Mae száma, a Roxane's Veil. Lám, mi lesz abból, ha a legnagyobbak találkoznak!

Ezek is érdekelhetnek