Fénylő szuvenírek Kairóból

Braun Ákos cselgáncsban világbajnokságot nyert Kairóban. Amikor a gép megérkezett Ferihegyre, a repülőtéren kisebb tüntetést rendeztek a Paksról két autóbusszal érkezett szurkolók. Természetesen szimpátiatüntetést. Ákos már a csomagra várva hallotta a sípok, dobok, trombiták hangját, és jobban izgult, mint amikor a döntőben kellett tatamira lépnie.

FiatalokPalágyi Béla2005. 09. 23. péntek2005. 09. 23.
Fénylő szuvenírek Kairóból

Ismerősök, sportbarátok, közeli hozzátartozók gratuláltak a nagyszerű sikerhez, amivel a dzsúdós még saját magát is meglepte. Maga úgy számolt, hogy legalább tizenöten vannak a súlycsoportjában, akik közül bárki világbajnok lehet. Természetesen ezek közé magát is beszámolta, ám a verseny előtt már egy ötödik helyezéssel elégedett lett volna, az érem pedig csak az álmok birodalmában szerepelt. Erre: tessék! A statisztikusok utánanézhetnek, hogy az idén ő volt a második, aki - Cseh László után - egyéni versenyszámban nyert aranyat, és ez azért nem akármi.
Kellett nagyon ez a siker a sportágnak, hiszen már két olimpia zajlott le úgy, hogy a cselgáncsozók pontot sem szereztek, márpedig az anyagi javak elosztásakor ez döntő szempont. Braun Ákos számára rövid ideig tartott az ünneplés. Szegeden elkezdte a tanulást: a második diplomájáért hajt, mert hiszen a padban mindenki egyenlő. Miként a tatamin is: egy világbajnoknak a bírók előtt nincsenek előjogai, legfeljebb ha túl nagyot dobnak rajta, azt hajlandók valamivel kisebbnek látni az igazságtevők. A paksi fiatalember nem szívesen nyilatkozik a magánéletéről, elsősorban a barátnőjét zavarja a nyilvánosság.
Hogy miért Pakson van az egyik legerősebb bázisa az országban a cselgáncssportnak? A világbajnok szerint ez két embernek köszönhető: az olimpiai bajnok Kovács Antalnak és az edző Hangyási Lászlónak. Egyébiránt Ákos lapunk "sajtófigyelője": minthogy szüleinek és nagyszüleinek is jár a Szabad Föld, ő szól sporttársainak, ha cikk jelenik meg a cselgáncsról.
Jóllehet a repülőtéren a bronzérmes Ungvári Miklóst kisebb tömeg várta, mint világbajnok társát, ám a hét végi, ceglédi junior bajnokságon percenként érkeztek hozzá a gratulálók. Miki különösen azért örül a bronznak, mert elképesztő balszerencsés sorozat után utazott Egyiptomba. Először egy versenyen felrepedt a fejbőre, nyolc öltéssel varrták össze. Aztán karambolozott egy földúton egy autóval, holott aznap alighanem az az egy kocsi járt arra. A motoros felrepült a motorház tetejére, elvesztette az eszméletét, néhány óra ki is esett az emlékezetéből. A sportnak köszönheti, hogy csupán a vállát húzta meg és a combjában keletkezett egy csomó, amit máig érez. A világbajnokság előtt a sportkórházban volt egy utolsó felmérés, Európa-bajnokunk nem vállalta az autózást, így vonattal utazott a fővárosba. Azzal, amely a pályaudvaron kisiklott... A világbajnokságon csak a későbbi győztestől kapott ki. Talán ha nem lett volna az a sok megrázkódtatás...
Egyébként Kairóból is hozott haza peches "szuvenírt": egy nílusi hajókiránduláson ételmérgezést kapott, szerencsére Cegléden az édesanyja finom levessel várta, az rendbe hozta. No és az asztalt körülülte a tíz gyerek közül kilenc (csak a nővére volt a gyereke miatt "igazoltan távol"). Az asztalon pedig a testvérek ajándéka, a hatalmas torta a bronzéremért. Miklós azon tűnődött, mekkora lesz majd a torta, ha Pekingből, az olimpiáról aranyat hoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek