Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Ritmus

Molnár Ferenc Caramel: A döntőben elhangzott dalok
(Universal Music/3T)
Célba értek a megasztárok. Egymás után jelennek meg debütáló lemezeik. A második széria győztese, Molnár Ferenc Caramel albuma rövid idő alatt platina lett, ami azt bizonyítja, hogy a különleges hangú törökszentmiklósi fiatalember nagyon népszerű. (Olyannyira, hogy még egy lakóparkot is vele reklámoznak "Legyen a megasztár szomszédja!" jelszóval.) A roma származású énekes első hanghordozóján a döntőben elhangzott dalai szerepelnek. Ez tehát egy válogatás, nem pedig önálló szerzeményekből álló anyag. Pedig Caramel lázasan készül saját lemezére, talán nem is közölték vele, hogy előzetesen piacra dobják a versenyszámait, és hát amúgy sem szólhat bele az ilyesmibe. Bizony érződik a kiadványon a gyorsaság, a kevés befektetéssel és még kevesebb munkával elérhető siker, ami főleg anyagiakban mutatkozik meg. A felvételek legtöbbjén a közönség ovációja is hallható, vagyis tetten érhető a megasztáros őrület, és ez a hangminőségre vonatkozóan nem feltétlenül előny.

Nagy Edmond: Nagy hang, nagy szív
(EMI/Privat Moon)
Nagyon Nagy Edmond egyetlen (!) saját számmal szerepel élete első lemezén. A címe: Üres volt... Csak nem volt tényleg üres a tarsoly? De ne legyünk rosszmájúak, az öblös hangú énekes, akit sokan előszeretettel neveznek a magyar Tom Jonesnak, további tizenhárom nótát is felsorakoztatott. Mindegyik ismerős, ha nem is elcsépelt világslágerek, de világszerte befutott opusok. A The Clapping Song hazai verziója egy medencepartiról szól, Locspocs címmel a rádiók kedvence. Van a kínálatban olasz Volare, "német" Danke Schoen, japán Sukiyaki. Bob Marley örökzöldjét, a No Woman, No Cry-t a magyar reggae képviselője, a Ladánybene 27 zenekar frontembere, László M. Miksa segédletével rögzítették, további dalokban pedig feltűnik Pierrot, Ganxta Zolee és Görög Zita is. Színes, változatos az album, Edmond pedig időnként jól elereszti a hangját. Szeretni fogja a közönség.

Schmidt Vera: Nézhetnélek
(Last One Out Records)
Ugyancsak a Megasztár első versenysorozatán tűnt fel Schmidt Vera. És most a gitáros-énekes lány minden ízében egyedi anyaggal rukkolt elő. Csaknem az összes dal zenéjét és szövegét is ő maga írta, néhány esetben Jamie Winchester segített neki. Vera kivárta a megfelelő pillanatot, nem kapkodta el a lemezkészítést, és ez mindenképpen előnyére vált. Csöndes, lírai gitárjáték, gondolatébresztő szövegek jellemzik produkcióját. Nincs semmi hókuszpókusz, talán még a reklámot is mellőzik, ami persze nagy kár, mert így kevesen tudnak erről a jobb sorsra érdemes kiadványról. Az is érdekes, hogy nem multicég csapott le rá, hanem egy frissen alakult lemezkiadó. Pedig abszolúte vállalható, és teljességgel profi. Schmidt Vera tökéletes énekmondó, ami ebben a felturbózott könnyűzenei világban ritkaság. Aki felfedezi magának, szép élményekkel gazdagodik.

Ezek is érdekelhetnek