Héraklész vasgyúró követői

Még 2001-ben kezdeményezte több sportág vezetője az utánpótlás-nevelő program kidolgozását, melyben központi támogatással, egységes elvek alapján dolgoznak a tizenévesekkel. A névadó Héraklész a mítosz szerint különleges erővel megáldott félisten volt, aki kemény munkával jutott el a csúcsra. A kezdeményezők között voltak a birkózók, Hegedűs Csaba elnökkel az élen. A program 21, a világversenyeken magyar szempontból sikeres sportágat támogat.

FiatalokLázár Lajos2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Héraklész vasgyúró követői

A birkózóknál a program keretében 105 kiválasztott, 15 és 20 év közötti fiatallal foglalkoznak. Jó eredmények máris mutatkoztak. Azt mondják a szakemberek, ha nincs ez a kezdeményezés, a sportág nem tudná megtartani a helyét a világ élvonalában.
A különböző versenyeken biztatóan mozgó gyerekeket egy táborba gyűjtik. Hivatalosan maradnak a klubjukban, de az évi iskolai szünetekben közös edzőtábort szerveznek részükre. Az edzőtáborozásokon Bacsa Ferenc és Struhác György programvezető edzők mellett olyan szakemberektől tanulhatnak a fiatalok, mint az olimpiai bajnok Sike András, az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Bíró László vagy a sokszoros válogatott Takács Ferenc.
A Héraklész program keretén belül létrehozták a Miszter Tus sportiskolát. A kiválasztott 105 fiatalból 55 tartozik ide. Ők csaknem valamennyien a Csanádi Árpád középiskola tanulói, és heti hét edzéssel készülnek a nagy feladatokra. A napot a birkózó edzőteremben kezdik, tíz órakor beülnek az iskolapadba, délután újabb edzés szerepel a programban. A vidékiek kollégiumi ellátásban részesülnek. Hétvégén mindenki csatlakozik eredeti klubjához, és annak színeiben indul a versenyeken. Bacsa Ferenc, aki az edzői munka mellett a szövetség utánpótlás-bizottságát is vezeti, megelégedéssel mondta, hogy az idén a Csanádiban érettségizett 12 birkózó közül nyolcan felsőfokú intézetben folytatják tanulmányaikat. Ami a versenyeket illeti, a kadét bajnokságon a tíz súlycsoportból nyolcban az ő tanítványaik szerezték meg az aranyérmet, és a másik kettőben sem adták ezüstnél alább.
A rendezett háttérnek évről évre mutatkozik az eredménye. Számos olyan fiatal hívta már fel magára a figyelmet, akiknek a nevével vélhetően találkozunk a 2008-as vagy a 2012-es olimpiai játékokon. A versenyzők többsége kötöttfogásban lép szőnyegre, de vannak szabadfogású és női birkózók is a kiválasztottak között. A neveltjük a junior Európa-bajnok Kiss Balázs, a világ- és Európa-bajnoki érmes Módos Péter, a fiatalabb korosztályban szintén érmes Korpási Bálint és Dajka Richárd. A lányok közül világversenyen Barka Emese és Molnár Andrea szerzett érmet a magyar birkózósportnak. A csúcs Sastin Mariann szereplése. A 22 éves mosonmagyaróvári versenyző a Héraklész program egyik felfedezettje, és a korábbi világbajnoki helyezések után ősszel Budapesten, a világbajnokságon felállhatott a dobogó második fokára, ezüstöt nyert az 59 kilogrammos súlycsoportban, és ezzel megszerezte a sportág első érmét.

Ezek is érdekelhetnek