Kezdődik az új világbajnoki ciklus

Alig telt el másfél hónap a bolgár Topalov megkoronázása után, máris kezdetét vette az új világbajnoki ciklus. Az első akadályt a szibériai tél gördíti a sakkozók elé, ugyanis Hanti-Manszijszk városában 128 játékos ült asztalhoz, hogy kiharcolja a továbbjutást hozó tíz hely egyikét.

Fiatalok2005. 12. 09. péntek2005. 12. 09.
Kezdődik az új világbajnoki ciklus

Az 1,572 millió dollár összdíjazású világkupa elején körönként felére csökken a szálloda kihasználtsága, ugyanis az oda-visszavágós mérkőzések vesztesei ezentúl már vigaszágon sem folytathatják a küzdelmeket. A "csomagolási hullám" ellenére ezúttal nem csupán a döntősök élvezhetik a záróünnepély kulturális programjait, a top 16 biztosan megvárja a torna végét, hiszen a maradék két kvalifikációs helyért további helyosztó mérkőzéseket játszanak, akik a negyedik körben alul maradnak.
A tíz továbbjutó jövőre csatlakozik az exvilágbajnok Kaszimdzsanovhoz és a ranglistapontok átlaga alapján meghatározott öt nagymesterhez. Lékó Péter és Polgár Judit azért nem vesznek részt az oroszországi küzdelmekben, mert Élő-pontszámaiknak köszönhetően már biztos helyük van a kiemeltek között.
Jövőre "ismét" összeáll a 16-os mezőny, és következhetnek a hatjátszmás páros meccsek. Az első kör megfelezi a bajnoki címre aspiráló játékosokat, a második hullámból pedig kikerül az a négy sakkozót, akik részvételt nyernek a körmérkőzéses döntőbe.
A San Luis-i világbajnokságon elért teljesítményük jutalmául Topalov, Anand, Svidler és Morozevics "kétéves felmentést" kaptak a kvalifikációs küzdelmek alól. Reméljük, Juditék 2007-ben ott lesznek a fináléban, az eredmények ismeretében már csak ők ketten képviselhetik hazánk színeit a nyolcak között.
A világkupán is szurkolhattunk a mieinknek, de Balogh Csaba és Cao Sang (Sanyi) sem tartozott a fő esélyesek közé. Nagymestereink a varsói Európa-bajnokságon harcolták ki a repülőjegyhez szükséges kvótát, és orosz földön is méltó módon képviselték Magyarországot. Csaba két döntetlennel startolt Karjakin ellen, de a rapid játszmákban esélyt sem adott az ifjú tehetségnek. Sanyit sem kellett félteni az első körben. A vietnami származású nagymester ismerkedésképpen leterítette ellenfelét egy huszármanőverrel, a visszavágón pedig menetrendszerűen szállította a továbbjutást hozó fél pontot. A második körben elpártolt Csabáéktól a szerencse, és az új kihívással már nem sikerült megbirkózniuk. A magyarok teljesítményét így is sikerként könyvelhetjük el, hiszen mindketten az ukrán olimpiai bajnokcsapat tagjait múlták felül. Szép volt, fiúk!

Ács Péter
nemzetközi nagymester
{p}
FeladványBalogh Csaba-Karjakin, Hanti-Manszijszk 2005. Világos indul, és ötlépéses kombinációval anyagi előnyre tesz szert.

Megfejtés
A 47. szám sakkfeladványának megoldása: 1.Be8 Bxe8 2.Vg8 Kxg8 (2...Ke7 3.Vxe8 matt) 3.dxe8V és matt.

Nyertes
Egy sakkszakkönyvet nyert: Beke Péter, Ács.

Ezek is érdekelhetnek