Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2006. 01. 27. péntek2006. 01. 27.
Ritmus

Cream: Royal Albert Hall 2005
(Warner Music/Reprise)
Semmi különös: 37 év után öszszeálltak, játszottak egy jót, és megint elbúcsúztak. A rocktörténelem egyik legnagyobb és leghatásosabb zenekara, a Cream a hatvanas évek végén csupán két és fél esztendőn át zenélt együtt, de ez az idő elég volt ahhoz, hogy megjegyezzük a nevét és hasson az utána következőkre. Eric Clapton, a "lassúkezű" gitárvirtuóz, Jack Bruce basszista-énekes és Ginger Baker dobos 1968-ban búcsúzott el a londoni Royal Albert Hall színpadán. És 2005-ben ugyanitt álltak újból össze néhány koncert erejéig. Hatvanon túl, kicsit öregesen bár, de megmutatták, még mindig nem felejtettek el muzsikálni, felidézték legkiválóbb dalaikat. Ezekből készült a dupla válogatás.

Alanis Morissette: The Collection
(Warner Music/Maverick)
Nemrég írtunk a magyar anyukával büszkélkedő kanadai énekesnőről, annak kapcsán, hogy akusztikus változatban újból kiadta első, Jagged Little Pill című albumát. Úgy látszik, a 31 esztendős Alanis Morissette nem tud és nem is akar ülni a babérjain, most csokrot kötött kislemezsikereiből, kiadta tízéves pályafutásának legismertebb slágereit. Valamennyi befutott száma rajta van a korongon, sőt ide sorolta a különféle mozifilmekhez komponált szerzeményeit is, például az Angyalok városa betétdalát, amelyet annak idején Grammy-díjjal jutalmaztak. És futotta erejéből egy új felvételre is, a Seal által már sikerre vitt Crazy sajátos verzióban szól.

Neil Young: Prairie Wind
(Warner Music/Reprise)
Amint a Cream, úgy Neil Young is a rock klasszikusai közé tartozik, legendás zenekar, a Crosby, Stills, Nash & Young oszlopos tagja volt. Neil Young a hatodik ikszen túl is aktív. Az utóbbi években főleg életművét összegzi, újrakiadásokkal, DVD-kkel, miközben új albumokat is rögzített. Nagy változás nincs: dalait továbbra is a soul, az R & B, a rock jellemzi, legfrissebb produkciója pedig country-folkosra sikeredett. Igazán jók lettek a steelgitárral, vonósokkal, szájharmonikával, zongorával "díszített" nótái, melyeket nemrég elvesztett édesapja emlékének szentelt. Neil Young Nashville-ben felvett tíz új dala legjobb időszakait idézi, mindazonáltal azt erősíti meg bennünk, hogy a régi öregek nem tudnak csalódást okozni.

Ezek is érdekelhetnek