Vigasznak kemény rock

Karcos énekhang, kemény gitárszólók, karakteres muzsika. Ez jellemzi a Megasztár második szériájában feltűnt Torres Dani és Veni Styx nevű zenekara Versus című bemutatkozó lemezét, melyet a Sony-BMG adott ki. A szimpatikus ecuadori-magyar fiú nem akart győzni a versenyen, azt viszont kezdettől fogva tudta, milyen dalokkal szeretné felpezsdíteni a hazai könnyűzenei kínálatot. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már könyvet is írtak róla. Olyan témákról beszél benne, amelyeket nem szoktak tőle megkérdezni az újságírók. Torres Danival kedvenc körúti pubjában beszéltünk meg randevút.

FiatalokBorzák Tibor2006. 01. 13. péntek2006. 01. 13.
Vigasznak kemény rock

- Sima volt az utad idáig? Sokan felismertek? Megállítottak?
- Ugyanúgy járok-kelek az utcán, mint eddig. Nem foglalkozom vele, észrevesznek-e az emberek vagy sem.
- Pedig megasztár lettél...
- Ez rossz kifejezés. Óriási felhajtás van a műsor körül, ám ha jobban megvizsgáljuk, nagyon egyszerű az egész. Az igaz, hogy gyökeresen megváltozott az életem, hiszen a döntőben való sikeres szereplésem véglegesen a zenei a pályára vezérelt, de külsőségekben minden maradt a régi. Nem járok limuzinnal, nem loholnak a nyomomban sikongató lányok.
- Nem is szólítanak meg?
- Dehogynem. Előfordult, hogy nyugisan vezettem az autót, egyszer csak mellém gördült valaki, lehúzta az ablakot, és átkiabálta, "Hé, öreg, nem tudsz énekelni!" Szerencsére nem ez a gyakori.
- Nyilván jobban esik, ha dicsérnek.
- Az simogatja a lelkemet. Jó érzés, hogy az embereknek olyat tudtam adni, amit elfogadtak és örültek neki.
- Mit adtál?
- Önmagamat. Erre a hozzám eljutó levelekből következtetek. Mélyen megérintett annak a lánynak az esete, aki elvesztette a barátját egy autóbalesetben, és a tragédiát úgy tudta valamennyire feldolgozni, hogy figyelemmel kísérte a megasztárosok útját, így az enyémet is. Konkrétan semmit nem tettem érte, csupán a szereplésem, a személyem nyújtott számára valamiféle vigaszt.
- Nem viselnek meg az ilyen történetek?
- Ellenkezőleg: jó érzéssel töltenek el. Visszaigazolnak abban, hogy amit csinálok, az fontos lehet. Nemcsak nekem...
- Mennyire tölti ki az életed a zene?
- Teljes mértékben. Zenekarommal mindennap próbálunk legalább négy órát. Otthon is kezemben a gitár, dalokat írogatok. De hiszen eddig is az életem része volt a zene, csak most már nem hobbiként foglalkozom vele, a hivatásom lett.
- Nehezebb? Felelősségteljesebb? Jobban oda kell figyelned a fogadtatásra és hogy másoknak is megfelelj?
- Nem! Én nem akarok másoknak megfelelni. Szeretném kihozni magamból a maximumot, de nem úgy, hogy bizonyos szempontokat vagy elvárásokat tartsak szem előtt. S így gondolja ezt a zenekar többi tagja is.
- És a maximumot adtátok a bemutatkozó lemezeteken?
- Természetesen. Jelenlegi felkészültségünket pontosan tükrözi az album. Innen indulunk. Mindent megteszünk, hogy még jobbak legyünk. Hogy milyen szinten zenélünk húsz-harminc év múlva, csak tőlünk függ.
{p}
- Igazi kemény rockot játszotok. Meglepődtek a rajongók?
- Eddig is ez volt a stílusunk. Soha nem rejtettem véka alá, hogy ha egyszer lemezt készíthetek, az nem lesz egy habkönnyű produkció. Ha mást kért volna a kiadó, akkor inkább visszamegyek az utazási irodámba. Semmilyen kompromisszumot nem kötöttünk. Egy dologban engedtünk csak, vagy inkább elfogadtunk egy tanácsot: indításnak felvettünk egy rádióbarát nótát, az Europunkot, hogy játszhassák a kereskedelmi csatornák.
- Elköszönhetünk a popdalokat éneklő Torres Danitól?
- Soha nem szerettem a napfényes slágereket. A Megasztár egy verseny, ott különféle stílusú dalokat kell elénekelni. Az kompromisszumok halmaza volt.
- Van egy csomó honlap a neten, ahol néha nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket tesznek rád. Eljutnak hozzád?
- Én is böngészem néha. Mondják, a negatív kritikát el kell tudni fogadni; egy év alatt talán három olyan volt, amiből tanulhattam is, de a személyemre vonatkozó rosszindulatú megjegyzések egészen más kategóriába tartoznak. A bántások "gyökérségből" fakadnak. Névtelenség mögé bújva valótlanságokat irkálni a magánéletemről - nem gerinces magatartás.
- A harmadik Megasztár is azt bizonyítja, sok a tehetséges fiatal. Hol a csudában kallódtatok eddig?
- Nem voltak tehetségkutatók, főleg nem ekkora televíziós nyilvánossággal. Az is az igazsághoz tartozik, amit az imént már említettem: sok mindenben kompromisszumot kell kötnie annak, aki például a Megasztárban próbálkozik. Jelentkeznek mondjuk tízezren, közülük jó, ha négyezret visszahívnak a válogatásra. Mindenkinek csak egyszer telefonálnak, és ha éppen nincs bekapcsolva a készüléke, elúszott a lehetőség. Nekem mázlim volt, mert be voltam kapcsolva.
- És kellett a műsorhoz egy jóképű ecuadori-magyar srác?
- Ezt tőlem kérdezed? Különben édesapámmal jó a kapcsolatom. Iskolás koromban minden nyári vakációt nála töltöttem. Utazási irodája van odakinn, magyarországi kirendeltségét meg rám bízta, hisz mégiscsak idegenforgalmi szakközépben végeztem. A Megasztár idején lelkesen követte a velem kapcsolatos híreket, nemkülönben édesanyám, aki jó menedzser módjára intézi ügyes-bajos dolgaimat. Erre szükségem is van, mert a próbák miatt órákig fel sem tudnám venni a telefont.
- Mit szeretnél elérni?
- Egy lemezre vágytam, az megvalósult. Nagyravágyó álmaim nincsenek. Szeretnék egyetemi diplomát szerezni, és szeretném megérni, hogy a sportcsarnokban koncertezhessek a zenekarommal. Imádni fogom minden percét!

Ezek is érdekelhetnek