Ki fog gólt lőni?

Csupán három hét van hátra a németországi futball-világbajnokságig, úgyhogy igencsak célegyenesbe fordult a csapatok felkészülése. A legtöbb szakvezető már véglegesítette keretét: a kimaradók közül a legnagyobb név alighanem Roy Makaayé, aki hiába rugdosta bajnoki címig a Bayern Münchent, a hollandok kapitánya, Marco van Basten következetes maradt, és ha már a selejtezőkön nem számított rá, magára a világbajnokságra sem hívta meg. Persze, egy Ruud van Nistelrooy birtokában könnyen beszél?

FiatalokKun Zoltán2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Ki fog gólt lőni?

Jóval kínosabb a helyzete Sven-Goran Erikssonnak, az angolok svéd menedzserének. Egyrészt azért, mert hatalmi szóval eltiltották titkárnőjétől, akivel az elmúlt években igen közeli kapcsolatba került (ami nem lett volna nagy baj, ha egyszerű magánember, de a válogatott sokat bírált szakvezetőjeként az angol sajtó nem felejtette el felhívni a szurkolók figyelmét arra az apróságra, hogy Eriksson elvileg boldog házasságban él - és nem a titkárnővel), másfelől pedig nem sokkal a torna előtt megsérült két legnagyobb klasszisa. Egyelőre Michael Owen és Wayne Rooney is csak a kispadot koptathatja, ami legalábbis aggasztó, no de a kényszerhelyzetben lévő svéd csavar, és a rutinos játékosok helyett alighanem a tizenhét éves Theo Walcottra bízza majd a góllövés feladatát. Hogy az Arsenal új tinisztárja mit tud, arról mi magunk is hamarosan meggyőződhetünk, mivel május 30-án Manchesterben játszik Bozsik Péter válogatottja. Lám, mégis lesz tehát angol-magyar, bár az eredeti tervekhez a hazaiak a Wembleyt, a magyarok pedig Lothar Matthäust nem tudják biztosítani, aki kapitányi pozícióját muszájból az ugyanolyan jövedelmező, de jóval kevesebb elfoglaltsággal járó szakkommentátori tisztségre cserélte az egyik német televíziónál.
Arra pedig jó esély van, hogy nemcsak a Jürgen Klinsmannal fennálló nézeteltérése miatt mond majd rosszakat hazája csapatáról. A német együttes ugyanis roppant zűrös felkészülést tud maga mögött: azt még csak kiheverte az ország, hogy két éve a magyar együttes - éppen Matthäusszal - győzött Kaiserslauternben, ám az idei mérkőzések során a szlovákok is legyőzték a júniusi házigazdát, az olaszok pedig egy laza négyessel küldték haza Németországot. Kétségtelenül kínos botlások ezek a világbajnokság előtt, nem meglepő hát, hogy a németek döntő többsége nemcsak a világbajnoki cím, hanem a csoportból történő továbbjutás esélyeit illetően is rendkívül pesszimista...

Ezek is érdekelhetnek