Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Ritmus

Bartók Eszter: Beszállókártya
(Tom-Tom Records)
A Megasztár második szériájában befutó Bartók Eszter egyszerűségével, szerénységével és nem utolsósorban tehetségével hívta fel magára a figyelmet. Egy szál gitárral vitte sikerre saját szerzeményét, az Elefántos dalt. Ez a kedves nóta nem hiányozhat az énekesnő debütáló albumáról sem, jazz változatban is felvették. A dalokat egytől egyig Eszter írta a tőle megszokott stílusban és színvonalon. Nemcsak a lemez főszereplője sokoldalú, hanem a műfajok is, melyeket előszeretettel alkalmaz. A pop mellett leggyakrabban R'n'B szól, de egy szám erejéig feltűnik a swing is. Párjával, Caramellel három duett készült, felkerült a lemezre a Fej vagy írás című film betétdala, a Gólyalábon áll az idő és a Megasztár végén mindig elhangzó Búcsúdal, amit Eszter írt. Beszállókártyának jó az album, a többi a jövő zenéje.

Andrea Bocelli: Amore
(Universal Music/Sugar)
Az olasz tenor, Andrea Bocelli egyaránt készít klasszikus és poplemezeket. Most ez utóbbi került sorra. Úgy vagyunk e mosolygós, világtalan fiatalemberrel, hogy amit csinál, az nem lehet rossz. A megelőlegezett bizalomra korábbi sikerei is feljogosítják, elég csak a Sarah Brigthmannel közösen elénekelt A Time To Say Goodbye-ra gondolni, amiből több mint 3 millió lemezet adtak el. Bocelli mindig hozza is a formáját. Nincsenek nagy hókuszpókuszok körülötte, szépen elénekli a lírai hangvételű dalokat, egyik-másik a közönség kedvence lesz - és ennyi. Hogy ne így legyen, ahhoz ki kell találni valamit. Mint most, amikor jó érzékkel világhírű kolllégákat hívott vendégül, köztük Christina Aguilerát, Kenny G-t, Stevie Wondert. Nem véletlen hát, hogy közös számaik a legizgalmasabbak és legszínesebbek.

David Gilmour: On An Island
(EMI)
A Pink Floyd oszlopos tagja, David Gilmour gitáros-énekes több mint húsz év után adott ki új szólóalbumot. Igaz, régebben sem vitte túlzásba, mindössze kétszer "tévedt" külön utakra. A hatvanéves zenész azonban most úgy gondolta, tudatnia kell azokkal, akik még kíváncsiak rá, hogy él és virul, illetve azt, hogy még mindig képes színvonalas munkára. (Ebből a felbuzdulásból nemrég könyvet is írt és koncertezni indult.) Új lemezén nyugodt, letisztult dalokat játszik. Mindegyikben felfedezhetők Pink Floyd-os stílusjegyek, de hát egy komponista nem tud kibújni a bőréből, sokkal nagyobb baj az lenne, ha átlépné a tőle megszokott és elfogadott kereteket. Gilmour mesternek segítenek a zenész barátai: David Crosby, Graham Nash a régi zenekarosdi-időkből, meg Richard Wright és Andy Newmark, akiknek sok köze volt a Pink Floydhoz.

Ezek is érdekelhetnek