Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2006. 09. 29. péntek2006. 09. 29.
Ritmus

Paul Hindemith: Kamarazene klarinéttal
(Hungaroton Classic)
A németországi zenei avantgárd kibontakozásában vezető szerepet betöltő Paul Hindemith (1895- 1963) elméletíróként és pedagógusként is páratlan életművet hagyott az utókorra. Szerteágazó munkásságából ezúttal olyan kamarazenei darabok kerültek lemezre, melyek "főszereplője" a klarinét. Szerencsére volt miből válogatni. Az alkotó termékenységét annak is köszönhette, hogy gyakorló muzsikus volt, tehát művészi elképzelését remekül tudta egyeztetni az előadóéval. A kínálatban klarinétra, hegedűre, nagybőgőre és zongorára írott háromtételes darabjai, hegedűre és klarinétra komponált duettjei, klarinétra és vonósokra épített variációi, klarinétra és zongorára alapozott szonátája, illetve fúvósszeptettje szerepel. A lemezt a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és Klenyán Csaba klarinétművész jegyzi.

Hubay Jenő: Hegedű-zongora művek IX.
(Hungaroton Classic)
Igazán becsülendő a kiadó részéről, hogy Hubay Jenőnek (1858-1937), a romantikus hegedűvirtuóznak és zeneszerzőnek emléket állít sorozatával. Korának egyik legnagyobb zsenije bejárta Európát, hazatérve pedig zeneakadémiai munkássága is kiteljesedett. Az életművének hegedűre és zongorára komponált műveit bemutató széria kilencedik korongján a "nappalok és éjszakák" kerülnek fókuszba, vagyis azok a művei, melyek e két gondolatkörrel hozhatók kapcsolatba. Ide sorolható A falu rossza című, 1896-ban bemutatott opera hegedűszólója is. A válogatáson a "magyar fantázia" legszebb opusai mellett szerenád típusú darabok is felcsendülnek Szecsődi Ferenc hegedűvész és Kassai István zongoraművész tolmácsolásában.

Wilhelm Ramsöe: Rézfúvós kvartettek
(Hungaroton Classic)
A dán hegedűművész és zeneszerző, Wilhelm Ramsöe (1837-1895) pályája legalább felerészben a könnyű műfajokhoz kapcsolódik. Csodagyerekként kezdte 14 évesen, néhány év múlva pedig már skandináv országokban turnézó színitársulatok karmestere volt. Jelentős fordulat következett be életében, amikor 1877-ben Szentpétervárra költözött, ahol élete végéig a Cári Francia Opera dirigenseként dolgozott. Itt ismerkedett meg az orosz udvari kürtzene hagyományaival, s ebből származik a rézfúvós kamrazene iránti elkötelezettsége is. Ramsöe remek rézfúvós kvartettjei a bécsi klasszikus vonósnégyes műfaját követik, a lemezre legtöbbet játszott virtuóz kompozíciói kerültek a most tízéves Ewald Rézfúvós Kvintett előadásában. A fiatal művészekből álló, Liszt-díjas együttes tagjai valamennyi "érdekelt" hangszerrel (harsona, trombita, tuba, kürt) mesterien bánnak, nem véletlenül ismerik el őket szerte a világban.

Ezek is érdekelhetnek