Nem tréfálnak ezek a lasztis csávók!

FiatalokLázár Lajos2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Nem tréfálnak ezek a lasztis csávók!

A csapat alakításának ötlete Mezei Istvántól ered, aki jelenleg is menedzsere a cigány válogatottnak. A romákból álló első, utánpótlás korú klubcsapatot 1992-ben szervezte meg, és az indulást követően rendre nyerték korosztályukban a bajnokságot. A csapat neve a néhai, cigány származású válogatott csatár emlékének tiszteletére Farkas János Alapítvány volt. Nagy változást hozott az 1995-ös év: az MLSZ akkori elnöke, Benkő László támogatásával - jelenleg ő a szövetségben a bizottságuk elnöke - megalakíthatták a cigány válogatottat. Balassagyarmaton 12 megye kisebbségi válogatottjainak rendeztek tornát, és a legügyesebbeket kiválasztva állították össze a válogatottat. A csapatba más kisebbségek játékosai is bekerültek, de a többségük cigány származású volt. A válogatott kialakítása körül bábáskodtak az egykori Aranycsapat játékosai is, az anyagi háttér megteremtéséért pedig a legtöbbet Mátyás Sándor cigány vállalkozó tette. A csapat szakmai munkájának irányításában Mezei Istvánnak a volt élvonalbeli edző és szövetségi kapitány Glázer Róbert segített.
Az első hivatalos bemutatkozásra a szlovákiai Losoncon egy nemzetközi torna adott alkalmat. A magyar csapat késve érkezett, a roma játékosok többsége ugyanis muzikális alkat, vitték magukkal kedvenc hangszereiket, és a határon ez némi gondot okozott. Alighogy Losoncra értek, máris pályára kellett lépniük. Az ellenfél az első félidőben már 4-0-ra vezetett. De jött a fordulat, Farkas Rudolf négy góljával egyenlítettek, s később a győztes találatot is sikerült megszerezniük! A tornát veretlenül nyerte a magyar cigány válogatott. Így kezdődött nagyszerű győzelmi sorozata.
A válogatott fennállásának eddigi tizenkét évében számos érdekes esemény történt, ebből idézett fel néhányat Mezei István. Ausztriában szerepeltek, és a menedzser tizennyolcig számolta csapatának góljait, akkor azt mondta magában, a többi már nem számít, és hozzálátott a vacsora előkészítéséhez. Ám amikor a meccs után a csapat megérkezett a kiválasztott vendéglőhöz, nagy meglepetésre zárva találták. Végül előkerült a tulajdonos, és közölte: az osztrák cigányok eltanácsolták attól, hogy a magyaroknak vacsorát adjon, mert nagyon megverték őket. Szófiában történt, hogy a torna végeztével indult volna haza a csapat, amikor megjelent a magyar követség egyik képviselője, és azt kérte, játsszanak még egy meccset a város ama kerületének csapata ellen, amelyben 25 ezer cigány él. Közölte, hogy a költségeket a házigazdák állják, a követség csak azt kéri, hogy a magyar csapat igyekezzen, és ne kapjon ki nagyon. A magyarországi romák bepakoltak egy ötöst a bolgároknak, akik erre csak egy góllal tudtak válaszolni.
A közelmúlt legnagyobb sikere a 2006 nyarán, Helsinkiben megnyert torna volt. Ekkor kapták a meghívást Brazíliába, ahol ugyancsak az első helyen végeztek. Mezei István elmondása szerint a 12 év alatt közel ötezer cigány gyerek szerepelt a különböző tornákon és a válogatottban. A többség felnőtt játékosként is helytállt, és ami a legfontosabb, a munkában és a tanulásban sem okoztak csalódást. A menedzser büszke rá, hogy Németh László vállalkozó, valamint a népszerű Kozma atya mellett támogatják őket a politikai élet képviselői is, pártállástól függetlenül.

Ezek is érdekelhetnek