Volt jobb Szegeden

FiatalokPalágyi Béla2007. 05. 25. péntek2007. 05. 25.
Volt jobb Szegeden

Az ok, röviden: Janics Natasa szakított edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal. Angyal Zoltán szövetségi kapitány hatalmi szóval próbált rendet tenni, sikertelenül - erre felajánlotta lemondását. Közben Kovács Katalin, Janics párja a kettes hajóban úgy döntött, csak az egyesre koncentrál, így az olimpiai bajnok Kovács-Janics duó hiányzott a mezőnyből.
Pénteken az ezerméteres számokban a kisebb csalódás Kovács Kati második helye, a nagyobb a világbajnok Benedek Dalma kiesése volt az A döntőből. Szombaton, az ötszázas olimpiai számokban még minden jóra fordulhatott volna: ha Bendek Dalma és Kovács Kati remekel, Fábiánné azt mondhatja, lám, az akaratoskodó Janicsot sikerült pótolni. Nem így történt, a lányok érem nélkül zárták a szombati napot! Az már csak sovány vigasz volt, hogy vasárnap a kétszázas versenyben Janics Natasa biztosan győzött. Ebben a pillanatban úgy állt a dolog, hogy szétesik a világ legjobbjának tartott női szakágunk. Baráth Etele, a szövetség elnöke ekkor látta úgy, hogy lépnie kell. Keddre összehívta a marakodó feleket, mondván, mind Fábiánné Rozsnyói Katalin, mind Angyal Zoltán szövetségi kapitány, mind pedig Kovács Kati és Janics Natasa nagy értéke a női kajaksportnak, így viszonyuk egymáshoz és a sportághoz semmiképp nem magánügy. Ebben az elnöknek tökéletesen igaza van. Félő azonban, hogy a dolgok ennél jóval bonyolultabbak. Az ügy szereplői valamennyien kőkemény egyéniségek, éppen ettől váltak sikeressé. Kérdés, hogy a kompromisszumra meglesz-e bennük a hajlandóság?
Azt tudni lehetett, hogy Janics Natasa - az ügy elindítója - másféle alkat, mint társa, Kovács Kati. Ő képes táncra perdülni a dobogó tetején, a világbajnokság díjkiosztóján, míg a többiek ünnepélyes arccal adóznak a pillanat nagyszerűségének. Van, aki ezért kedveli, másoknak visszont kissé idegen ez a gesztus. Fábiánnénak, aki Natasa második anyja volt, a "nevelőszülő" címén talán tolerálnia kellene egykori (?) tanítványa különösségét. Már csak azért is, mert a tét most nem kettőjük viszonya, hanem sikersportágunk jövője a legközelebbi olimpián. Kati néni arra készült ugyanis, hogy, a sportág történetében először, megnyeri tanítványaival Pekingben mind a három ötszázas szám (egyéni, kettes és négyes) aranyérmét. Ilyen nemes célért pedig érdemes legyőznie akár önmagát is.

Ezek is érdekelhetnek