Startolnak a fejlesztési programok

Elfogadták a jánoshalmi kistérség fejlesztési csomagját. Ezzel nekilendül a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatása.

ForrásvidékRomvári Orsolya2009. 04. 08. szerda2009. 04. 08.
Startolnak a fejlesztési programok

A jánoshalmai kistérség egyike az ország 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségének. Ezeken a településeken kiugróan magas, 12 százalékos, vagy e feletti a munkanélküliség, a foglalkoztatás nélküli háztartások aránya 55,8 százalékra rúg. Alacsony színvonalú az oktatás, veszélyesen nő a lakosság eladósodása. A folyamatok halmozottan érintik a roma lakosságot, ilyen hátrányos helyzetű kistérségben él az ország lakosságának tizede, a roma lakosság harmada.

Az egyre súlyosbodó gondok kezelésére választotta ki a kormány a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérséget. Közöttük találhatók a legmagasabb munkanélküliséggel sújtott térségek, például a Cserehát és az Ormánság. Többségében tízezer fős lélekszám alatti települések kerültek a listába, az egyetlen nagyobb város Ózd.

A 33 kistérség felzárkóztatására összesen 96,9 milliárd forint költenek majd az Új Magyarország Fejlesztési Terv, illetve az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.  Az oktatási, foglalkoztatási, lakhatási és egészségügyi viszonyok közül azokat javítják majd, amelyek az adott kistérségben a leginkább fejlesztésre szorulnak.

A jánoshalmi kistérség – ez év második felében, a jövő év elején – induló programjában több olyan fejlesztés szerepel, amelyek a hátrányos helyzetű gyermekek társadalomba való beilleszkedését segítik. A kedvezőtlen körülmények enyhítésére tanodákat hoznak létre, gyerekesély-programot indítanak, roma szociális segítőket, mentorokat alkalmaznak a helyi intézményekben, s elindítják a Nyitnikék korai gyermek-prevenciós programot is. Emellett fejlesztik a közlekedést, modernizálják a közintézményeket. Nagy hangsúllyal szerepel a projektek között a munkahelyteremtés, a munkaerőpiacra való bevonás elősegítése. Ezt szolgálja a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását szolgáló szociális szövetkezet és fűrészüzem kialakítása, a felnőttképzés beindítása, valamint a hátrányos helyzetűek építőipari képzése és foglalkoztatása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek