Félmilliárd euróval többet hozott az agrárium

Stagnáló export mellett ugyan javult az idei első negyedévben az élelmiszer-gazdaság külkereskedelmi egyenlege, azonban ez elsősorban a tavalyi jó gabonatermés kivitele és a gyenge forint miatt visszaeső import miatt alakult így.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 07. 07. kedd2009. 07. 07.

Kép: tavaszi árpa aratás balaton felvidék kombájt gabona betakarítás termény 2008 07 20 Fotó: Kállai Márton

Félmilliárd euróval többet hozott az agrárium
tavaszi árpa aratás balaton felvidék kombájt gabona betakarítás termény 2008 07 20 Fotó: Kállai Márton

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint az első három hónapban az export értéke euróban számítva mindössze két százalékkal maradt el a 2008 első negyedévitől - 1347 millió euró volt -, miközben az importban 12 százalékos visszaesést tapasztaltak, így az egyenleg 542 millió eurós aktívuma húsz százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét - írta a Napi Gazdaság.


Az élő állat és állati termékek exportja kivételével minden árucsoportban stabil kivitel és erősen visszaeső behozatal látszik. Az EU-ba irányuló export esetében még nőtt is négy százalékkal a kivitel értéke - 14 százalékos importcsökkenés mellett -, az aktívum értéke pedig 66 százalékkal haladta meg a 2008-as hasonló időszakban mértet. A régi tagországokba irányuló kivitel aktívuma 27 millió euróról 196 millióra nőtt, a velünk együtt csatlakozottakkal folytatott külkereskedelem aktívuma nyolcmillióval, 208 millió euróra csökkent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek