Támogatja az unió az agrár-szakképzést

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében ez év őszétől szakképzési támogatáshoz juthatnak mindazok, akik az agrárium területén bővíteni akarják ismereteiket - tájékoztatta az MTI-t Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.

Kép: KecskemŽt, 2009. janu‡r 30. Bakos Attila a Kand— K‡lm‡n Szakiskola villamos szaktan‡ra. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Támogatja az unió az agrár-szakképzést
KecskemŽt, 2009. janu‡r 30. Bakos Attila a Kand— K‡lm‡n Szakiskola villamos szaktan‡ra. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A mostani uniós költségvetési időszak végéig, azaz 2013-ig, évente hozzávetőlegesen 2,6-2,8 milliárd forint fordítható erre a célra. Ez az összeg, ha célirányosan használják fel, akkor érzékelhetően növeli a magyar agrárium versenyképességét, és egyben jótékonyan hat majd a vidékfejlesztési programok megvalósítására is. Annak érdekében, hogy a mező- illetve erdőgazdasági képzés valamilyen formája a legtöbb e területen dolgozó számára hozzáférhető legyen, 100 százalékos támogatást kapnak a képzésben résztvevők.

Akik részt vesznek a - főkét gyakorlatorientált - programban meghirdetett oktatási, képzési formák valamelyikén, azok a képzés formájától függően az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmákat is elsajátíthatnak. Az ÚMVP-s program keretében mintegy 160 OKJ-s szakképzést adó oktatásban vehetnek részt a gazdálkodók. Így többek között aranykalászos gazda, mezőgazdasági erő- és munkagépkezelő, növényvédelmi gépkezelő, fakitermelő, bionövény-termesztő és állattenyésztési gépüzemeltető OKJ-s bizonyítványt is kaphatnak a sikeresen vizsgázók.

Emellett vannak olyan képzési formák is, amelyeket azoknak a gazdálkodóknak kell elvégezniük, akik egy-egy olyan ÚMVP-s projektben érintettek, amelyben kikötés a képzésben való részvétel. Egyebek közt az agrár-környezetgazdálkodási támogatásban részesülőknek is kötelezően el kell végezniük egy aktuális tudást nyújtó képzést a kölcsönös megfeleltetés, a környezetkímélő gazdálkodás feltételeiről.

Az ÚMVP más intézkedéseinek keretében segítség nyújtható az új vállalkozások elindításához, és a mezőgazdasági tevékenység diverzifikálásához - a több lábon álláshoz - és számítógépes, internetes ismeretek megszerzéséhez is.
Forgács Barnabás jelezte: a szaktárca háttérintézménye, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) már megnevezte azt a 39 szakképző szervezetet - 60 pályázó közül -, amelyeket a szóban forgó képzési feladatok megvalósítására választottak ki. Az oktatások és a képzések jelentősebb számban várhatóan ez év őszén kezdődnek meg.
A szakállamtitkár aláhúzta: az ÚMVP szakképzési projektje a gazdálkodók részére sikeres vizsga esetén 100 százalékban támogatott. A támogatás további feltétele, hogy a gazdálkodók a képzési idő minimum 80 százalékát teljesítsék. A képzésekre - amelyekre az idén 1,8 milliárd forint jut - évente egy-egy gazdálkodó maximum 275 ezer forint támogatást vehet igénybe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek