Túligényelték a géptámogatást

Túligényelték a mezőgazdasági gépvásárlási támogatás keretét, csaknem 5 ezren jelentkeztek. Tíz napja járt le az igénylési határidő az MVH már számolja a pontokat.

ForrásvidékO. Horváth György2009. 07. 25. szombat2009. 07. 25.

Kép: búza aratás gabona tároló magtár szárító termény 2008 07 20 Fotó: Kállai Márton

Túligényelték a géptámogatást
búza aratás gabona tároló magtár szárító termény 2008 07 20 Fotó: Kállai Márton

Több mint 4800-an igényeltek gépvásárlási támogatást. A mezőgazdasági berendezések, eszközök beszerzéséhez hozzávetőlegesen 36 milliárd forintnyi szubvenciós igény jött össze, mely messze meghaladja  célra szánt 30 milliárdos keretet.

Hogy ki nyer el pénzt, azt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ad választ: ők bírálják el az igényléseket, s egy pontrendszer szerint hirdetnek eredményt, illetve rangsorolják a gazdálkodókat. Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott, vissza nem térítendő támogatás mértéke az összes elszámolható költség 25 százaléka, az állattenyésztésben használt, úgynevezett kiemelt gépek esetén 35 százalék.

 

A támogatás összege legfeljebb 200 millió forint lehet. A korábbi géptámogatási program végrehajtására két évük volt a nyertes gazdáknak, most pedig az igénybevett támogatással már október 1-31-e között el kell számolniuk. Erre a támogatási formára egyébként 2007-ben lehetett először kérelmet beadni, akkor 4500 volt a jóváhagyott igények száma. Az ebből származó kötelezettségvállalás 41,5 milliárd forint, amelyből eddig 37 milliárd átutalása már megtörtént. A hátralevő beruházásokat legkésőbb jövő év elejéig kell befejezni, aztán az attól számított egy éven belül lehet még kifizetési kérelmeket beadni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek