Élelmiszeripari támogatások a láthatáron

Október 1-jéig megjelenik annak a támogatási pályázatnak a részletes feltételei, mely az élelmiszeripar fejlesztését szolgálja. Ez a lehetőség az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) a mezőgazdasági termékek értéknövelése címet viseli.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 10. 06. kedd2009. 10. 06.

Kép: Gyula, 2009. m‡jus 12. Gyulai kolb‡sz, Gyulai Hśskombin‡t. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Élelmiszeripari támogatások a láthatáron
Gyula, 2009. m‡jus 12. Gyulai kolb‡sz, Gyulai Hśskombin‡t. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A kiírás szerint három célterület köré összpontosulhatnak a beruházások, amelyek (1) a versenyképesség fokozása és a termékszerkezet átalakítása, (2) az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi feltételek javítása, az energiafelhasználás és az üzemirányítási rendszerek ésszerűsítése, valamint (3) új vágópontok létrehozása vagy a meglévők korszerűsítése.

Az ÚMVP I. tengelyének e jogcíme keretében immár másodízben igényelhetnek uniós támogatást az ügyfelek. Mezőgazdasági és nem mezőgazdasági termelők egyaránt nyújthatnak be támogatási kérelmet október folyamán. Azok pályázhatnak, akiknél a foglalkoztatottak száma nem éri el a 750 főt, az éves nettó árbevétel nem haladja meg 200 millió eurónak megfelelő forintösszeget.

A támogatás mértéke mezőgazdasági termelőknél 40, az élelmiszeripari cégeknél 50. (A fiatal mezőgazdasági termelők további 10 százalékban reménykedhetnek.) Az igénybe vehető támogatás legkisebb összege 8000 eurónak, legmagasabb összege pedig 1,6 millió eurónak megfelelő forintösszeg. Lehetőség van arra is, hogy egy projektgazda maximum ötször pályázzon, de 2007-13 között a támogatás együttes összege nem haladhatja meg a 3 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A legfeljebb 20 százalékos előleg felvételére is mód nyílik.

A mezőgazdasági termékek értéknövelését célzó intézkedés előző benyújtási szakaszában 547 kérelem érkezett több mint 58 milliárd forint értékben, amelyekből 436 bizonyult támogatásra érdemesnek. A közel 47 milliárd forint megítélt támogatásból máig mintegy 9 milliárd forint kifizetése történt meg.

Ezek is érdekelhetnek