Baranya az ország szemetese

Átkozott Baranya - környezetvédelmi esték címmel szervez szakmai beszélgetéseket a jövőben a Fidesz MPSZ megyei zöld tagozata.

GazdálkodásKapitány Gergely2004. 04. 22. csütörtök2004. 04. 22.
Baranya az ország szemetese

A fórumok célja, hogy a lakosság, a szakemberek és a politikusok együtt gondolkodjanak, véleményt formáljanak arról a sajnálatos tendenciáról, amely az utóbbi években jellemzi Baranya megyét: lassan egy szöget sem lehet leejteni anélkül, hogy ne szemétbe hulljon - tájékoztatta a lapunkat Antonio DeBlasio, a párt zöld tagozatának megyei alelnöke.

{p} Atomtemető, cementgyár, regionális hulladéklerakó, drávai vízi erőmű, radarállomás a Zengőn - ez mind megvalósulni látszik a következő hónapokban, években Baranyában. Sokan attól tartanak, a megye lassan az ország szemetesládájává válik.
- A múltból itt maradt Garé, az uránbánya, vegyük hozzá a pellérdi zagytavak okozta károkat, melyek miatt Pécs több ivóvízkútját kellett bezárni, mert beszivárgott a talajba is a szennyeződés, beszélni kell továbbá a bányakárokról, amely családok ezreit érintik.

{p} Most pedig, úgy tűnik, itt vannak az újabb szenynyezésforrások, melyeknek sem gazdasági, sem pedig szakmai indokait végképp nem látjuk - fogalmazott a Fidesz zöld tagozatának megyei alelnöke. Antonio DeBlasio szerint a hamarosan induló beszélgetésekre azokat a politikusokat is elvárják, akik tenni szeretnének valamit környezetükért. Európai uniós elvárás, hogy 2008-ig minden olyan tagállamban, ahol nukleáris hulladék keletkezik, ki kell alakítani egy atomhulladék-tároló helyet. Ennek az elvárásnak megfelelően a korábban a Központi Nukleáris Alapot (KNA) felügyelő Csillag István miniszter jóváhagyásával kezdték meg a kutatásokat. A bodai, az atomhulladék elhelyezésére irányuló kutatás részeként első ütemben egy mélygeológiai laboratórium is épül a területen.

{p} Illés Zoltán, a Fidesz zöld tagozatának alelnöke szerint azonban nincs olyan uniós elvárás vagy jogszabály, amely kötelezné a tagállamokat ilyen lerakók építésére. A Magyarország és Oroszország között változatlanul érvényes szerződés szerint kiszállíthatók a kiégett fűtőelemek, azaz a nagy aktivitású hulladékok. A politikus szerint az atomtemetők építésének ügye csak arra jó, hogy egy gazdasági érdekcsoport nagy állami pénzösszegeket tegyen zsebre.
A Nyugat-Mecsek egyik festői völgyébe, Bükkösd közelében hamarosan egy hatalmas cementgyárat épít a Strabag.

{p} - Szakmai, természet- és környezetvédelmi, illetve ökológiai szempontból is komoly aggodalmakra adhat okot a tervezett gyár, illetve a cement előállításához elengedhetetlen kőbányászatból eredő "mellékhatások" - véli Majer József professzor, a Pécsi Tudományegyetem általános és alkalmazott ökológiai tanszékének vezetője. Komoly politikai tiltakozás kísérte a Pécs vezetésével kialakított Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási programot, amely Bólytól Villányig, valamint a Dráva menti területekig, illetve a Balaton déli partjáig 343 önkormányzat szemételhelyezési problémáit oldaná meg. A cél egy regionális hulladéklerakó megépítése Szigetvár közelében.
A zengői radarállomás tervének végrehajtása máig ellenállásba ütközik - eddig nem ingatva meg az elhatározást, bár az utóbbi napokban tapasztalható jelek szerint a kicsikart kormányzati lépések engedni látszanak a radarveszély miatt a Mecsek legmagasabb pontján tiltakozó környezetvédők követeléseinek.

Ezek is érdekelhetnek