Minőségi disznóra vevő a Pick

Amikor Pick Márk 1869-ben megalapította termény- és paprikakereskedését, majd szalámigyárát, talán maga sem gondolta, hogy 135 év múlva is az általa kitalált és azóta titokban őrzött recept alapján készül a téliszalámi. Akárcsak régen, ma is az eredeti hús-fűszer összetételt követve, természetes körülmények között folyik a kilencven napig tartó érlelés. Szárított, izzó-parázsló bükkfahasábokkal füstölik a rudakat, majd az érlelőtorony kamrái fogadják a füstöléstől élénkvörös színű szalámit. A különleges íznek ez a titka.

GazdálkodásPintér Csilla2004. 04. 30. péntek2004. 04. 30.
Minőségi disznóra vevő a Pick

A Pick Szeged Rt. hazánk vezető élelmiszer-ipari vállalatcsoportja és exportőre, tevékenysége kiterjed a húsipar valamennyi részére a sertéshizlalástól a vágáson, a feldolgozáson át a bel- és külkereskedelemig.

{p}Részvénytárasággá alakulásától fokozatosan bővült: 1994-ben megvette a Herz Szalámigyárat, öt év múlva a Ringa Húsipari Rt.-t, illetve ötvenszázalékos részesedést szerzett a németországi Alcisa Pick & Recla GmbH-ban, a rákövetkező évben a Szegedi Paprika Rt. lett a csoport új tagja. Tavaly megvásárolta a Soproni Marhavágó Kft.-t, majd kiszervezte a csoportból a Ringa Rt. kapuvári és győri telephelyét.
A telephely-koncentrációval egy időben folyt a ceglédi húsüzem felújítása, ahol az 1,8 milliárd forintos beruházással 230 új munkahely létesült, és ősszel már munkába állhattak az emberek. Velük együtt tavaly 390 fővel nőtt a cég dolgozóinak száma. A Pick-csoport az elmúlt három évben bő 13 milliárd forintot költött kiemelt beruházásokra. Ezek egyike volt a szegedi hentesüzemi blokk létesítése, amely csaknem megkétszerezte a hentesáru-készítmények előállítási kapacitását.

{p} Termékei a világ valamennyi részére eljutnak. Az előhűtött és fagyasztott húsféleségek felvevője elsősorban Európa. Főként német, spanyol, görög piacra szállít a Pick, és számottevő a távol-keleti, illetve az orosz export is. A január közepétől tartó amerikai zárlat nem érintette súlyosan a céget, korábban ugyanis évente csupán ötven-száz tonna közötti mennyiséget szállítottak az USA-ba.
Kovács Károly, a Pick Szeged Rt. új vezérigazgatója az idei kilátásokról elmondta, hogy a központi telephelyen folytatják a szalámi-klímatorony rekonstrukcióját, további korszerűsítések lesznek Cegléden, új csomagolás- és szeleteléstechnológiát vezetnek be, és mindehhez SAPARD-támogatást is igénybe vesznek. Hosszú távú beruházásaik között szerepel egyebek mellett a szárazáru-csomagolás, a kartonozás gépesítése, Cegléden zárt rendszerű sonkagyártó kialakítása, a Hertz-nél pedig a szeletelő-csomagoló vonal kapacitásának bővítése.
{p} A vezérigazgató lapunknak megerősítette, jelenleg csak hazai sertést dolgoznak fel. Az élőállatot főként a dél-magyarországi régióból szerzik be, és évente 540 ezer sertést (hetente 9400-at) vágnak le. Ennek körülbelül a 45 százaléka szalámi-alapanyag, a többi úgynevezett objektív minősítésű félsertés, amit darabolnak, csontoznak. A téliszalámihoz nagy súlyú, tenyésztésbe fogott sertéseket használnak fel, amelyek előállítására éves szerződést kötöttek a gazdákkal, az objektív minősítésű sertések hetven százalékára pedig keretszerződések vonatkoznak. Ez utóbbi alapanyag beszerzéséről a jövőben külön igazgatóság gondoskodik, amely a piaci ár és a minőség alapján dönt. Kovács Károly hangsúlyozta, ha a hazai termelő a nemzetközi piacon megfelelő áron megfelelő minőséget tud előállítani, a Pick Szeged Rt. továbbra is partnere lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek