Bolygó jó társnak bizonyult

Hódmezővásárhelyen a nádfedeles fészerekkel övezett bemutatótér haragoszöld gyepén lassú lépésben rója a köröket hét ifjú páros. A holstein-fríz növendék üszőkkel szemben rákok módjára araszolnak hátrafelé az általános iskolás gyerekek. Mozdulataikat az úgynevezett show-bírálat szempontjai szerint Körösi Zsolt tenyésztésvezető gyakorlott szemei kísérik.

GazdálkodásT. Dögei Imre2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Bolygó jó társnak bizonyult

 Élet és halál ura most a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének szakembere: ő dönti el, ki lesz az ifjú felvezetők legjobbja, a dicsőség - no és egy kisborjú - boldog tulajdonosa. Az Alföldi Állattenyésztési Napok tavalyi győztese, Kocsis Balázs is közöttük lépked. Ő az időközben borjúból növendék jószággá cseperedett s most bizony felettébb rakoncátlan üszőjével küzd. A többiek mindahányan lányok, és valamennyien hódmezővásárhelyiek.A bíráló egyszer csak sorba állítja a versenyzőket. Izgalmas percek következnek, hiszen a népes publikumnak is tudnia kell, mire megy itt ki a játék. A show-bírálat voltaképpen egy színjáték. A győzelemért küzdő felvezetők célja, hogy - állatuk előnyeinek és fogyatékosságainak ismeretében - az adott pillanatban a lehető legjobb benyomást keltsék magukról.Körösi Zsolt tájékoztató szavait rögvest a rangsorolás követi.

{p} Megvan az eredmény! Harmadik helyen a 11 éves Héjja Lilla végzett. A második helyezést a 13 éves Balogh Lilla szerezte meg. Mindkettőjük jutalma egy kisbárány. Hajszállal ugyan, de az elsőség a Kertvárosi Általános Iskola ugyancsak 13 éves tanulójáé, Mészáros Kittié lett, aki sugárzó arccal hajtja a fejét feketetarka partnerére, miközben lapunknak nyilatkozik.- Bolygónak hívják. Az az üsző, amelyikkel eredetileg készültem, sajnos  megbetegedett, s mindössze másfél napunk maradt a tanulásra, az összeszokásra.- Másfél nap?- Igen, de nagyon okos, aranyos társat fogtam ki.- A szüleid?- Apukám, Mészáros András régebben a felnőttek között elnyerte már a legjobb felvezető címet. Édesanyám varrónő, ő is sok mindenben segített.- Mi leszel, ha nagy leszel?- Még nem tudom igazán. Szeretnék állatokkal foglalkozni, de humán érdeklődés is él bennem.- Mit szólnak sikeredhez az osztálytársaid, a barátnőid?- Akik nem szeretik az állatokat, azok nem törődnek vele, akik viszont igen, azok őszintén örülnek neki.- Büszke vagy most?- Igen, hogyne. De nem a verseny, hanem az állatszeretet miatt indultam.- Mihez kezdesz a nyereményborjúval?- Felneveljük, és jövőre, remélem, ugyanitt felvezetem."Jól van, Bolygó!" - súgja társa fülébe a villáminterjú végeztével.

Ezek is érdekelhetnek