Dinnyét termeszt a képviselő

- Aki egyszer megpróbálkozott a dinnyetermesztéssel, az nem tudja abbahagyni. Már most azon töröm a fejemet, hogy jövőre hogy fogom csinálni - mondja Tóth Sándor, a Békés megyei Magyarbánhegyesen élő országgyűlési képviselő.

Gazdálkodás2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Dinnyét termeszt a képviselő


A parlament gazdasági, költségvetési és pénzügyi bizottságában leginkább mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozik, hiszen a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett gépészmérnökként, majd szakközgazdászi diplomát is szerzett. Mielőtt képviselőnek választották volna, a kunágotai Bercsényi, majd a Magyarbánhegyesi Egyetértés Mezőgazdasági Szövetkezetben dolgozott. A mezőgazdaságtól nem szakadt el, hiszen tizenkét hektáron dinnyét termeszt.
Mikor kiérünk a Medgyesegyháza térségéhez tartozó kunágotai határban lévő dinnyeföldre, beleszippantunk a friss levegőbe:
{p}- Ha ide kijövök, az kikapcsolódás számomra - mondja mosolyogva a gazda. - Már tizenöt éve dinnyézem. Korábban csak két, három, négy hektáron termeltem. Három éve növeltem a területet tizenkét hektárra. Nem anyagi kényszerből csinálom, de azért biztonságot nyújt. Nyilván a politikusi tevékenység az első számomra, de az hosszú távon kiszámíthatatlan, ezért jó a több lábon állás. A két tevékenység összehangolható: a dinnyeföldön két állandó, hozzáértő alkalmazottam dolgozik, másrészt a nyár hozza el az igazi dömpingmunkát, akkor pedig a parlament már nem ülésezik.
Szépen fejlett dinnyéket látunk, az indák virággal telítettek, és köztük már ott a kis dinnyék is, az öklömnyiektől kezdve egészen a hatkilósakig. A gazda megjegyzi: sajnos a tavaszi hűvös időjárás most nem kedvezett a növényeknek. Tavaly június közepén már szedtek belőle, az idén nagyobb mennyiségben július 5-10. között kerül piacra a termés. Minden dinnyesort takarófólia fed, a fólia alatt csöpögtetőcső. A kutakból folyamatosan érkezik a tápanyaggal dúsított öntözővíz. A takarófólia melegen tartja a talajt, ezzel segíti a gyökérképződést és -fejlődést, illetve gátolja a talaj kiszáradását és gyomosodását.
Egy-egy szezonban a dinnyetermesztés nem a palántálással kezdődik, de nem is a terület felszántásával, hanem az értékesítéssel.
- A mezőgazdaságban mindenhez úgy kell hozzáfogni, hogy a leendő termést előbb el kell adni - magyarázza a gazda. - Ilyen mennyiségű dinnyét nem lehet IFA-val piacra vinni. 1999-ben alakult a Bánkun Szövetkezet, eddig búzával, kukoricával és napraforgóval foglalkoztunk. Az uniós tagságunk nyomán most látszik, hogy a dinnyének és a zöldpaprikának hosszú távon biztos és jó piaca lesz.
{p}Mire a magyar dinnye megérik, addigra az uniós piacon már elfogy a spanyol és a görög áru. Innentől kezdve a magyar dinnyének nincs versenytársa. Elsősorban a német, a szlovák, a cseh, a lengyel piac, illetve a balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia) piaca óriási felvevő, számítanak a magyar dinnyére.
- Szövetkezetünk beszállítói szerződést kötött a lengyel Metro áruházlánccal, Németországba dobozos dinnyét szállítunk. A németek a dinnyét háromkilóstól a négy és fél kilósig szeretik dobozba csomagolva vásárolni. A lengyelek, a szlovákok, a csehek és a balti népek a négy és nyolc kiló közötti dinnyéket kérik, négy és fél mázsás konténerekben. A magyar fogyasztók a nagy, lédús, zamatos dinnyét kedvelik.
Itthon az Auchan, a Metro és a CBA áruházlánccal írtak alá beszállítói szerződést. Csak a mennyiségre - az árra nem lehet szerződni, az mindig a nagybani és az exportártól függ, azt pedig a termés mennyisége határozza meg.
- A hazai dinnyetermesztés számára a legfontosabb, hogy kikerüljük a közvetítőket - jelenti ki a képviselő -, mert nagyon sokan meggazdagodnak abból, hogy fölvásárolják a dinnyét, és megfelelő kapcsolatok révén tovább értékesítik, a hasznot lefölözik. A termelő pedig kénytelen odaadni nekik, mert, a gabonával ellenétben, a dinnye nem tárolható.
Arra hosszabb távon sem számíthatnak, hogy olyan ipari üzemek települnek majd a térségbe, ahol három-négyszáz dolgozót foglalkoztatnak. A dinnye és a zöldpaprika kimondottan kézimunkaigényes, és jó a piacuk. Ezek a növények a térségnek biztonságos megélhetést nyújtanak. Nagy segítség, hogy uniós csatlakozásunk után a vámok eltörlődtek és a határon nem kell akár három napot vesztegelniük a kamionoknak. A magyar dinnye hetven százalékát külföldön értékesítik, de a jövőben ez az arány valószínűleg növekedni fog. Tóth Sándor már most a következő dinnyeszezonon töri a fejét:
- A szövetkezetnél jövőre fokozottabban szeretnénk koordinálni a termesztést fajta és érésidő tekintetében is. Olyan piaci igények jelentek meg, amelyeket egyébként nem tudunk kielégíteni. Sikerült új spanyol vevőket találnunk, akik tőlünk akarnak állandó német, cseh és szlovák piacukra szállítani. Tehát úgy tűnik, hogy térségünk hosszú távon alapozhat a dinnyetermesztésre, legalábbis, ha az értékesítésre a termesztők összefognak.

Ezek is érdekelhetnek