Fejlődés vagy válság?

Az Orbán-Torgyán-kormány négyéves semmittevése után a mostani kabinet rendkívüli erőfeszítéseket tesz azért, hogy élni tudjunk az unió kínálta lehetőséggel - ez a megállapítás természetesen az MSZP sajtótájékoztatóján hangzott el, melynek lényege az volt, hogy fejlődési pályára lépett a mezőgazdaság.

GazdálkodásPethes József2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Fejlődés vagy válság?

Pásztohy András, Magda Sándor és Karakas János országgyűlési képviselők ismertették azokat az intézkedéseket, amelyeket a Medgyessy-kormány tett azért, hogy a gazdálkodók felkészüljenek a csatlakozásra.A korszerű földbirtok-politika megvalósítását a Nemzeti Földalap intézményének létrehozása és a "földért életjáradék" program elindítása garantálja. A külföldiek földvásárlási tilalma pedig tíz évig biztosítja a hazai gazdálkodók nyugalmát. Elmondták, hogy a kormány 60 + 15 milliárd forint adósságelengedéssel, a fagy- és aszálykárok mérséklésére pedig hatvanmilliárd forinttal segítette a termelőket. A támogatások hatására tavaly bő kétszázmilliárd forintos beruházás valósult meg az ágazatban, a gazdálkodók 235 milliárd forintnyi csatlakozási hitelhez jutottak.

{p} Ez a kormány állította fel az uniós pénzek fogadásához szükséges intézményrendszert, sikerre vitte a SAPARD-programot, és az Agrár- és Vidékfejlesztési Programnak (AVOP) köszönhetően a következő három évben 223 milliárd forint értékű beruházás valósul meg. Az év második felében induló Nemzeti Vidékfejlesztési Terv újabb kétszázmilliárd forintot nyújt majd a vidék felemelkedéséhez. A gazdák a támogatásokból előlegként már májustól igénybe vehetik a hektáronkénti nyolcezer forintot, anyatehenenként a negyvenezer forintot, anyajuhonként az ezerhatszáz forintot, tejkvóta után kilogrammonként a két forintot.Az uniós támogatások hatékony felhasználásáért továbbra is támogatják a termelők szerveződéseit, a tészeket, bészeket, termelői csoportokat, melyekből már több mint ezer működik. Az előző kormány alatt az állam felvásárolta a szövetkezetek üzletrészeit, ezeket a mostani kormány vissza akarja juttatni a szövetkezetekhez.Soha ilyen válságban nem volt a mezőgazdaság, a gazdálkodók elvesztették reményeiket.

{p} Ezt már Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselő mondta a párt sajtótájékoztatóján. Vidéken élőként látja, hogy milyen gondokkal küszködnek a termelők, akik nem érzik a kormány azon intézkedéseit, amelyek az ő érdekeiket védenék. Az FVM eddigi tevékenységét egyébként a februári gazdademonstráció már minősítette. Nem lehet ráfogni, hogy politikai megmozdulás volt és hogy az ellenzék áll mögötte, mert a MOSZ is részt vett benne, tehát teljesen szakmai alapon szerveződött. A gazdákat nem készítették föl az uniós csatlakozásra, a falugazdász-hálózatot pedig működésképtelenné tették. A nemzeti kiegészítő támogatás előlegéhez még a mai napig egy gazdálkodó sem jutott hozzá.Glattfelder Béla, a szövetség agrárszakértője szerint nagyon fontos számunkra, hogy az unió agrárrendszere ne változzon, és továbbra is ekkora mértékben támogassák a mezőgazdaságot, mert az hazánknak csak kedvez. A következő években várhatóan százezernél többen maradnak munka, jövedelem nélkül a mezőgazdaságban, idézett a kormány agrárgazdasági helyzetről szóló tanulmányából. Ebben az is benne van, hogy ennek a problémának a megoldására az FVM nem vállalkozhat. Hogy mi lesz a vidéken élők foglalkoztatottságával, arról senki sem beszél.Glattfelder Béla üdvözölte az Alkotmánybíróság azon döntését, hogy megsemmisítette a többletkészletezésről szóló törvényt. Ez egy olyan pluszadó lett volna, amely nemcsak a termelőkre, de a fogyasztókra is hátrányos.

Ezek is érdekelhetnek